sourze.se

Operation rädda vänsterpartiet!

Snabbt måste regeringspartiet se till att vänsterpartiet blir rumsrent igen. Valet 2006 kan nästan förutses om man misslyckas.

En politisk räddningsaktion har satts igång av partisekreterarna i Socialdemokratiska partiet, Vänsterpartiet och Miljöpartiet. I DN debatt den 2 november går man ut med meddelandet att de tre partierna nu ska förbättra och effektivisera det politiska samarbetet mandatperioden ut. Vänsterpartiets kraftiga tillbakagång i väljarundersökningar efter partiledaren Lars Ohlys fasthållande vid att han står för att han är äkta kommunist är naturligtvis det avgörande skälet till denna snabbutryckning av partisekreterarna. Man är medveten om att Vänsterpartiets tillbakagång kan bli ännu kraftigare och genom att nu upprepa 121 punktsprogrammet tror man sig kunna göra Vänsterpartiet rumsrent igen så att man i lugn och ro kan regera vidare mandatperioden ut.

I verkligheten betyder detta att det socialdemokratiska partiet nu helt och fullt har accepterat Vänsterpartiet som ett trovärdigt demokratiskt parti. Glatt konstaterar de tre partisekreterarna att nu gäller det att skydda de demokratiska grundvärderingarna i kamp mot den borgerliga alliansen med moderaterna i den ledande rollen. Men Lars Ohlys vidmakthållande att han är trogen kommunist kan man ändå inte komma ifrån i det fortsatta debatten, en debatt som säkert kommer att pågå ända fram till valrörelsen inför valet 2006. Då kommer den att intensifieras och Göran Persson lär påminnas om det krav han ställde att Lars Ohly måste avstå från att kalla sig kommunist. Beroende på hur Ohly då svarar kan valrörelsen bli en rysare för regeringspartiet.


Om författaren

Författare:
Stig Gustin

Om artikeln

Publicerad: 09 nov 2004 20:00

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: