sourze.se

Våld mot kvinna eller man?

Replik på Michael Lundahls artikel.

Du inleder i din ingress med att beskriva att män minsann får tåla stryk och att det inte är viktigt att fyra gånger fler män än kvinnor mördas.

Vem är denna någon som säger att män får tåla stryk? Vidare skriver du att du har skyddsvärde hundskit. Vad du baserar detta resonemang på vet jag inte. Är det för att Liza Marklunds program inte handlar om våld mot både män o-c-h kvinnor?

Det är fler män än kvinnor som dagligen utsätts för våld. Du har rätt där.

Du tycker om jag förstått din artikel rätt att det är fel att våld mot kvinnor lyfts ut ur den allmänna våldsstatistiken?

Jag har svårt att se problemet i detta. Brottsförebyggande rådet skriver idag att den anmälda misshandeln mot kvinnor har ökat med drygt 20 procent de senaste tio åren. Ökningen sägs bero dels på en större benägenhet att anmäla, men även att våldet mot kvinnor har ökat. I två tredjedelar av dessa fall har mannen och kvinnan en nära relation.

Att mörkertalet när det gäller den här typen av våldssituationer är stort vet man sedan länge, brottsförebyggande rådet uppskattar att endast 20-25 av våldet i nära relationer anmäls.

Jag förstår din poäng på ett sätt; viljan att försöka göra detta till en diskussion om våld som ett allmänt problem oavsett vem som slår och vem som blir slagen. Men vissa faktorer gör den här typen av våld annorlunda.

Att det är den person som ska värna om dig och stötta dig som skadar dig. Att det sker på den plats där du ska känna dig som mest säker; ditt eget hem. Att kvinnan och mannen kanske har barn tillsammans. Att chansen att försvara sig är minimal.

Att det fortfarande är väldigt svårt att diskutera detta är din artikel ett tydligt exempel på eftersom någon alltid måste trumpeta att "jamen, kvinnor slår ju män..och män blir ju mycket oftare misshandlade än kvinnor.".

Visst, men låt oss prata om det faktum att varje dag misshandlas kvinnor i sina hem. Det är verkligheten.

Om vi låter diskussionen få vara konkret och handla om det våld det faktiskt gäller här att kvinnor misshandlas i sina hem, så belyser vi situationen på ett helt annat sätt.

Och om det leder till att en enda kvinna finner modet och vågar ta steget bort från det hem som är allt annat än ett skydd då har diskussionen fyllt sin uppgift.


Om författaren

Författare:
Sandra Lundgren

Om artikeln

Publicerad: 05 nov 2004 00:49

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: