sourze.se

Piercad Receptionist

Det finns inte många företag som vill ha punkare, piercade människor eller en cowboy vid receptionen.

Jag, liksom många är inte speciellt religiös, dock inser jag vad viktig allmänkunskap är om religion, särskilt om koranen. I en tid då vi haft något som potentiellt sätt kunde ha blivit ett världskrig tre, nämligen det initierade irakkriget år 2003-03-24. Mediebilden vi har om att alla terrorister är likställda med muslimer är viktigt att förhindra då det göder rasism, eller vad vi idag kallar kulturell rasism. Vi kan förhindra detta genom en så liten detalj som kunskaper i olika religioner. Jag visste väldigt lite om koranen tills jag träffade en intressant person som var halvsvensk, halvmarockanska. Hon var svensk i så många avseenden men hon själv ansågs sig vara muslim eller rättare sagt marockanska. Hon var mer "muslimsk" än de vanliga muslimerna om ni förstår vad jag menar - hon har exempelvis aldrig druckit en droppe alkohol - men hon bar inte på slöja och då var hon ju inte så strikt trodde jag.

Hon var den första som sade till mig att slöja inte var någon viktigt detalj i koranen utan att det i själva verket stod att man ska skydda sitt hår vid bön och att de flesta tolkar den frasen som de vill. Hon var den som sa till mig att religionen är något som är personligt, det är upp till en själv hur man vill ta till sig den. Jag började läsa några kapitel ur koranen. Till min förvåning stod det om Jesus och Maria! Jag har ännu inte läst ut koranen och även om jag läser ut den så kommer jag inte bli någon expert men jag skulle inte ha reagerat likadant på en nyhet om en flicka som inte fick sitt jobb för att hon bar slöja. Jag hoppas att det fick människor att tänka igenom vad det här problemet egentligen bottnar i. Förutom att det är ett nytt dilemma att tacklas med i samhället så vill jag även hävda att det är frågan om kulturkrock och inte en religöst dilemma eller som hon själv hävdar att det skulle vara frågan om rasism. Att man ska bära slöja står inte i koranen rakt ut. Om jag har förstått det här rätt så är det en tolkningsfråga och jag har sett fler muslimer utan slöja än med. Man brukar säga att: "man skall ta seden dit man kommer" och detta håller jag med om. Jag har provat att bära slöja och för mig var det en otroligt obehaglig känsla, vilket måste vara samma obehag som när en person som är van vid att ha slöja, måste ta av sig den. Dock skulle jag bära den om jag åkte till Iran eller Afgahnistan om det så krävdes, dvs om det skulle underlätta mitt leverne. Om denna flicka vill arbeta med en slöja får hon börja fundera på vilket företag som skulle vilja ha en sådan profilering där man använder slöja. Det finns inte många företag som vill ha punkare, piercade människor eller en cowboy vid receptionen. Det dessa människor har gemensamt med en person som bär slöja är en attityd och en kultur de anammat. Det är deras sak om de väljer att uttrycka det. Det kan vara religion för dem men i sin sakliga mening är det inte religion. Jag är för att det ska finnas en moské så att de som vill utöva sin tro får den möjligheten.

Min poäng är alltså att det råder en religionsfrihet som jag respekterar och som jag vill värna väl om, men man ska inte förväxla religion och kultur.


Om författaren

Författare:
Paulina Castro

Om artikeln

Publicerad: 30 okt 2004 10:14

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: