sourze.se

Kvinna, tyck rätt eller håll käft

Kvinna, säg rätt saker, annars tystar vi dig. Detta kommer från samhällsvetarkårens jämställdhetsutskott i Lund.

Lunds universitets Akademiska Förening har så kallade studentaftnar. Till en studentafton blir personer - vanligtvis kända sådana - inbjudna till att prata och svara på frågor. Personer som medverkat vid studentafton är exempelvis Thomas Bodström, Jimi Hendrix och Jonas Birgersson.

Den 9 november kommer Ilona Staller, mer känd som Cicciolina, till studentafton i Lund. Staller gjord sig ökänd på 80-talet som porrstjärna och sedemera gjorde hon även karriär som politiker då hon blev invald till italienska parlamentet. En sådan människa borde onekligen ha mycket intressant att säga.

Men det tycker inte jämställdhetsutskottet på Lunds samhällsvetarkår. Eller kanske är det alledes för intressanta saker. De vill nämligen inte att hon skall få deltaga på studentafton. Utskottets ordförande Patrice Soares säger till Aftonbladet att det är "fruktansvärt omdömeslöst" att bjuda in Staller. Han menar att: "Om man inte vet vad föredraget ska handla om finns risken att hon kan framföra ett porrliberalt budskap." och tycker att "om man vill veta mer om kvinnors situation och är genuint intresserad av att förbättra den, bjuder man inte in en sån person."

Jag kontaktade Soares via mail för att fråga om han blivit korrekt citerad aftonpressen är inte precis kända för att göra personers uttalanden rättvisa. Han ringde då upp mig och över telefon fick jag bekräftat av honom att, jo då, Aftonbladet har skrivit rätt. Kärnbudskapet är det som står.

Alltså här vi följande bisarra situation: jämställdhetsutskottet menar att om man är intresserad av kvinnors situation och vill förbättra den, då skall man tysta kvinnor som säger fel saker.

Jag tycker att resonemanget är fullständigt absurt. Patrice Soares har i min mening fått hjärnsläpp och han har definitivt glömt bort det mål han påstår sig sträva efter. Nu vill han uppnå kvinnors frigörelse genom att förvägra vissa kvinnor rätten att tala till lundastudenterna om sitt liv, sina upplevelser och sina åsikter. Soares vill använda sig av Osynliggörande - en välkänd härskarteknik - mot en kvinna för att göra det bättre för kvinnor. Jag ställer mig frågande till om jag befinner mig i Lund eller Lewis Carrols Underlandet.

Detta är dock inte första gången som något sådant sker. I debatten omkring "dokumentärfilmen" Shocking Truth för ca 5 år sedan så visade det sig i efterhand att porrliberala och andra icke-porrkritiska personer kategoriskt förnekades tillträde till debatterna. Ingrid Swede, etablerad porrskådis, producent och debattör, förnekades att deltaga i TV4s "Kalla Fakta" när filmen visades. Inte heller fick hon tillträde till den följande riksdagsvisningen. Detta trots enträgna försök att få vara med och säga sin åsikt och detta trots att ministrar vid det laget satt och diskuterde ingrepp i yttrandefriheten. Det blev - som tur var - endast en tumme av det.

En annan kritiker till porr- och sexindstrins motståndare är Petra Östergren. Hon menar att analysen och diskussionen av dessa fenomen är enspårig och begränsad. Hennes kritik har bland annat fått som konsekvens att vissa kvinnojourer har ställt upp som anställningsvillkor att Petra Östergren inte får nämnas vid namn på föreläsningar, detta även om det exempelvis skulle vara hennes feministiska självförsvarssystem som lärs ut. "She Who Must Not Be Named". Återigen sviktar min verklighetstillit. Är detta Sverige, eller Harry Potters Hogwarts?

Jag tycker detta är allvarligt. Organisationer som säger sig stå för kvinnors rättigheter och friheter drar sig inte för att tysta kvinnor som inte håller sig till "rätt" budskap. Redan ur jämställdhetssynpunkt är detta fruktansvärt. Men även ur demokratisk synvinkel är det oerhört att vissa vill - och ibland lyckas! - få tyst på människor som har "fel" åsikter.

Det jag för min del gör som reaktion på detta är att jag har slutat att per automatik anse att allt som är anti-porr är sant. Istället frågar jag mig "Är det så?" för varje påstående som motståndarna kommer med. Är det verkligen så som de påstår eller är det något de säger bara för att det låter fint i debatten? Tror de på det de säger eller är det sådant som man ska säga bara för att det är "rätt" att vara motståndare?

I denna debatt krävs det - mer än någonsin - att man tänker själv. I denna debatt måste man ha bildat sig en egen åsikt. Annars upprepar du bara vad andra har sagt åt sig att du skall tycka. Vad skiljer då detta från en kvinnoförtryckande icke-demokrati?

---

Källor:
"Cicciolina gör studenter arga"
Länk: aftonbladet.se
"Vissa feminister är fördjävliga"
Länk: petraostergren.com


Om författaren

Författare:
Michael Karnerfors

Om artikeln

Publicerad: 29 okt 2004 15:25

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: