sourze.se

Christiania och slutet på en era

För lite mer än ett år sedan gjorde polisen sin första razzia i den danska fristaden Christiania.

Syftet var enligt de danska myndigheterna att bli av med den öppna knarkhandeln där. Det har under Christianias historia nämligen alltid varit möjligt att köpa hasch, marijuana och andra "mjuka" droger på det så kallade "Pusher Street". Den nya hårda danska politiken applåderades kraftfullt i grannlandet Sverige. Här har man i årtionden sett med oblida ögon på de slapphänta grannarna på andra sidan sundet. Men det som det enade jublande svenska etablissemanget undvek att se var att det även fanns andra - mörkare - motiv bakom den plötsliga danska upprördheten över christianiternas liv och leverne. Denna upprördhet grundar sig inte i ett rågrutigt folkhälsotänkande utan i en historiskt välbekant och mycket obehaglig syn på samhället.

Christiania grundades i en tid då människor runt om i västerlandet ifrågasatte den livsstil som representerades av staten och kapitalet. Alternativ till konsumtionssamhället och fyrårsdemokratin efterfrågades och realiserades i form av fristäder och kollektivt boende. Så småningom accepterade den danska allmänheten den nya fristaden och den blev med sin annorlunda bebyggelse och sina egenartade invånare ett populärt inslag i den köpenhamnska stadsbilden. Men fristaden var även så mycket mer än detta. Den var en fristad för invandrare exempelvis från den danska kolonin Grönland, som flydde rasismen och främlingsfientligheten i det övriga Danmark.

När det liberala högerpartiet Venstre tillsammans med extremhögerpartiet Dansk Folkeparti vann valet 2001 inleddes en ny era i den danska politiken. Invandringen skulle nu stoppas med alla medel och alla avvikelser från det danska "hygget" måste bort. Endast Danmark danska danskar har! I en sådan regerings ögon lyser det alternativa och anarkistiska Christiania likt en strålkastare av hån. Ultrahögern kan inte leva med att ha fristaden som sin granne, därför måste den rivas. Detta är den verkliga orsaken till att den danska regeringen så plötsligt blivit mån om att jämna Christiania med marken.

Trots att Pusher Street nu är borta borttagen av Christianias invånare själva och att fristaden Christiania monteras ner bit för bit så kommer inte knarkhandeln att försvinna så som de etablerade svenska tyckarna verkar tro. Den går bara under jorden, in i lägenheter och ut i gränder. Resultatet blir en utveckling av svensk modell med fler tunga missbrukare av amfetamin och heroin. Dessutom förlorar Europa sin sista riktiga fristad - en del av vår fredstida kulturhistoria och en zon där samhällets utstötta kunde finna ett hem. Det som sker nu är ett historiskt misstag av samma dignitet som rivningarna av Stockholms Klarakvarter på 60-talet. Med Christiania dör en bit av den humanisering och civilisering av samhället som fortgått sedan andra världskrigets slut.

Så, politiker och journalister, sluta att applådera högerextremisternas gärningar. Ser ni inte att det är något ruttet i staten Danmark?


Om författaren

Författare:
Martin Ekdahl

Om artikeln

Publicerad: 14 okt 2004 11:38

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: