sourze.se

Frihet –utan ansvar?

Frihet under ansvar är liberalismens grundbegrepp.

Respekterar du som individ inte dina skyldigheter gentemot andra, inskränks dina rättigheter som individ, enligt ideologin. Detta är ett faktum för varje liberal anhängare.

Folkpartiet Liberalerna är historiskt sett Sveriges första liberala parti, trots att Moderata samlingspartiet idag representerar liberalismens utopi avsevärt mer i ord och handling.

För en tid sedan skrev Fp-ledaren Lars Leijonborg en debattartikel i Dagens nyheter, där han anklagar socialdemokratin och den övriga arbetarrörelsen för att ha lämnat den gamla arbetarmoralen, som byggde på; att utan arbete har du heller ingenting att kräva. Oavsett om det handlar om positiva eller negativa rättigheter och skyldigheter, måste varje individ respektera den ena för att få den andra. Den gamla arbetarmoralen baserades i stor utsträckning på förhållandet negativa rättigheter/skyldigheter.

Denna moral försvann så småningom i takt med ”det starka samhället”s utbyggnad. Idag existerar från socialistiskt håll enbart positiva rättigheter för medborgaren och positiva skyldigheter från staten i form av olika typer av bistånd.

Den 16/9 skriver Folkpartisten Ingrid Ronne-Björkquist på DN-debatt, att hon och flera före detta folkpartister känner sig kränkta av Lars Leijonborg, för hans utplånande av partiets socialliberala profil. Det är inte liberala värden att likställa mantrat: ”att ställa krav är att bry sig”, skriver Ronne-Björkquist. Detta ”ovanifrånperspektiv” innebär enligt den före detta folkpartisten ” att vi som har det bättre måste ställa krav på de sämre lyckligt lottade, för att deras marginalisering skall kunna brytas”.

Ingrid Ronne-Björkquist tar som exempel Fp:s förslag, inspirerat av den oberoende liberalen Mauricio Rojas; att kräva språktest på invandrare för att få svenskt medborgarskap.

Vad är det för fel med det?

En förutsättning att som individ snabbt integreras in i ett nytt samhälle, är att behärska språket. Vilket man gör genom att umgås, så mycket som möjligt, med nya landsmännen. Där är arbetsplatsen ett lämpligt forum. I klartext: Få in invandrarna, så snabbt som möjligt efter deras ankomst, på arbetsmarknaden och låt dom plugga svenska parallellt vid sidan om arbetet. Detta krav avspeglar liberalismen i två ord: frihet under ansvar.


Om författaren

Författare:
Yohannis Petersson

Om artikeln

Publicerad: 07 okt 2004 15:00

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: