sourze.se
Artikelbild

För mycket s & m

Folkpartiet, Centern, Vänsterpartiet och Miljöpartiet har redan tydligt sagt ja till homoäktenskap. Kom ut ur garderoben Persson och Reinfeldt. Vad väntar ni egentligen på?

I USA pågår presidentvalskampanjen för fulla muggar och i världens mäktigaste land är homoäktenskap en av de allra hetaste politiska frågorna. Både den knökkonservativa religiösa högern på ena sidan och liberala gayaktivister på den andra kämpar för att göra sina röster hörda. Men framförallt har bägge toppkandidaterna demokraten John Kerry och republikanen tillika nuvarande presidenten George W. Bush kommit ut med sina åsikter.

I Sverige är situationen annorlunda. För männen som leder Sveriges två största partier och vill bli statsministrar i september 2006 är nämligen helt knäpptysta. Trots att de flesta svenskar tycker att homosexuellas rättigheter faktiskt är helt okej finns inte toleransfrågor på vare sig Göran Perssons eller Fredrik Reinfeldts agenda. Persson puttar ständigt fram öppensinnade Mona Sahlin så han slipper uttala sig. Reinfeldts m duckar.

Detta är pinsamt! Folkpartiet, Centern, Vänsterpartiet och Miljöpartiet har redan tydligt sagt ja till homoäktenskap. Kom ut ur garderoben Persson och Reinfeldt. Vad väntar ni egentligen på? Är ni rädda för att ni kanske inte har opinionen med er? Då kan jag lugna er med att opinionsmätningar visar att en klar majoritet av den svenska befolkningen faktiskt tycker att homosexuella ska få ingå äktenskap. Är ni rädda för att verka radikala i
internationella sammanhang? Då kan jag berätta att Belgien och Nederländerna redan infört könsneutrala äktenskapslagar. Fler länder är inne på samma bana, däribland Taiwan och Kambodja i Asien. Är ni inne på att det räcker med partnerskap för homosexuella? Näppeligen, särlagstiftningar kan aldrig försvaras i ett tolerant samhälle. Det är inte okej att göra skillnad på folk och folk.

1944 upphörde homosexualitet att vara ett brott i Sverige. 1979 var inte homosexualitet ett sjukdomsbegrepp längre. 2002 fick homosexuella möjligheten att prövas som adoptivföräldrar. 2004 ska bli året, då det heterosexuella äktenskapsmonopolet blir ett minne blott. Svenska folket borde få besked vad ledarna för Sveriges största partier anser om lika rättigheter. Ska homosexuella i ert Sverige fortsätta tvingas att registrera sin kärlek som vilken handelsvara som helst? Tycker ni likt George W. Bush att "man/kvinna-äktenskapet" är vår civilisations
mest fundamentala institution? I ett liberalt samhälle är svaret självklart; alla är lika inför lagen. Bilar kan registreras, men aldrig människors kärlek. Problemet i världen har aldrig varit att det finns för mycket kärlek - utan snarare tvärtom. Låt homosexuella ingå äktenskap!


Om författaren

Författare:
Birgitta Ohlsson

Om artikeln

Publicerad: 28 sep 2004 23:02

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: