sourze.se

Ifrågasätt mera

Riksdagen är vårt främsta demokratiska organ.

Där sitter de folkvalda och fattar beslut på våra mandat. För mig som medborgare och väljare är det av största vikt att kunna få ta del av, vad de politiker som representerar mina värderingar uträttar kontrar hur de politiker vars värderingar jag inte delar bemöter oppositionens kritik.

Jag blir därför upprörd av att mindre än 1/10 av riksdagens ledamöter ställer öppna frågor till regeringens representanter. Det är en skyldighet å väljarnas vägnar.

I radioprogrammet "Lasso" den 14/9 intervjuas två riksdagsledamöter från mitt län Jönköpings län: Carina Hägg och Göte Wahlström, båda socialdemokrater. Den sistnämnde besvarar frågan, varför han inte har ställt en enda fråga till ett statsråd i riksdagen, med att han framför intressenternas frågor per telefon, till statsråden. Det går kanske om man själv representerar regeringspartiet, men hur vet väljaren att riksdagsledamot Wahlström verkligen framför dennes frågor och att han får de svar han säger?

Riksdagens uppgift är att: stifta lagar, granska regeringen och dess utrikespolitik. De sista två uppgifterna går knappast att göra bakom lykta dörrar, om man är förtroendevald.

Personligen anser jag det fränare om en socialdemokratisk politiker att ställer öppna frågor till ett socialdemokratiskt statsråd i Sveriges riksdag, än om en borgerlig politiker gör det. Tyvärr är det oftast tvärtom.

Jag har sagt det många gånger förut och säger det igen:
Öppna politiska konfrontationer och ifrågasättanden är ett måste, för en vital demokrati. Riksdagsledamöter, röda, blå och gröna skrik högre och visa att ni står för det ni går till val på.


Om författaren

Författare:
Yohannis Petersson

Om artikeln

Publicerad: 21 sep 2004 16:02

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: