sourze.se
Artikelbild

"Janis, Bob och Neil - ni går bort!

Var är alla riktiga talanger i Idol 2004? Var är alla Janis Joplinar, Neil Youngare och Bob Dylanare? Kan ni tänka er dom som deltagare i Idol 2004?

Det har diskuterats en hel del i media och på arbetsplatser om TV 4:s Idol 2004 och det grymma sätt på vilket många av deltagarna fått sina omdömen likt stora gräddtårtor som kastats i deras nunor. Idol 2004 sägs vara skivbolagens desperata försök att skapa en ny stjärna - en ny storsäljare. Tyvärr också en artist som kommer att vara lika fabricerad och kundanpassad som om vore det en ny yoghurtprodukt.

Ex 1:
Janis Joplin går upp på scenen. Killarna i juryn tittar på varandra med avsky. Clabbe ser ut som han satt något i halsen. Janis börjar sjunga lite på Mercedes Benz. Kishi avbryter efter några strofer:
"Janis, du röker va?"
"Ja, men vad faan bara lite jointar då och då…", svarar Janis och skruvar på sig.
"Vet du, det hörs! Om du skulle lägga ner rökningen, så kanske jag skulle kunna tänka mig dig till nästa år… "Paus Hon lägger huvudet på sned och tillägger:
"Men jag tycker du har något."

Daniel tar ut den söndertuggade pennan ur munnen:
"Janis, var det så du hette…? Du har ju ett jävla ehhh… go alltså men, jag vet inte… Jag vet faktiskt inte om jag skulle vilja signa dig som artist. Helt uppriktigt!" Janis tittar ner i golvet och skrapar med foten. Clabbe öppnar sin trut:
"Janis, ta inte illa upp nu! Du är säkert en jätte gooo tjej, men jag tycker inte du har det dära!" Han gör citatviftningar med fingrarna i luften.

Juryn överlägger en stund och så tar Peter Swartling och sammanfattar:
"Vet du vad Janis. Vi har bestämt oss att ge dig en chans till - bra va! Men då vill vi att du tar in det vi har sagt." Han pekar med fingret mot huvudet. "Funderar lite över din image åsådära."
"Okej då, jag ska!" Janis tittar fortfarande ner i golvet och drar ut tuggummit hon haft i munnen och drar lite i det.

Ex 2:
Bob Dylan går upp på scenen. Han har med sig sin akustiska gitarr. Peter Swartling reagerar omedelbart:
"Vem faan har sagt att du ska ha med en gitarr? Det här är en sång-audition, ingen jävla gitarrtävling. Jag trodde såna grejer va klart." Han tittar på Daniel som skakar på huvudet.

Bob lägger ifrån sig gitarren på golvet och den ger ifrån sig ett klonk. Bob stoppar sedan ner händerna i fickorna och harklar sig lite innan han tar ton. Det är lite darrigt och han har svårt att hitta rätt ton:
"...I Was Young When I Left Home…" börjar han. Kishi kan inte hålla tillbaka skrattet:
"Kära lilla Bob. Du är jättegullig, men jag vet inte om du fattar riktigt vad det är du har gett dig in på? Det här är en IDOLtävling!" Daniel tar över ordet:
"Jag kan möjligtvis se dig sittandes på Gröna Jägaren och dra lite låtar för pubgästerna där, men jag kan absolut inte se dig på en ähh… tillexempel Globen - fattaru?"

Bob vill försöka med en annan låt, då han snabbt inser att låtvalet kanske inte varit helt rätt. Peter orkar inte längre utan sitter bara och skakar på huvudet:
"Nej, nej, nej, nej, nej Bob. Kan jag säga det tydligare. Tack och nejtack leverpastej!" Det brinner till Bob Dylans ögon och han ger dom fingret innan han går ut.

Ex 3:
Neil Young ställer sig försiktigt på Idolbubblan mitt på golvet och frågar försiktigt:
"Blir det bra här?"
"JAAAAAAAAAAAAA", svarar juryn irriterade.
"Okej… I caught you knockin’ at my cellar door
I love you, baby, can I have some more
Ooh, ooh, the damage done.

I hit the city and I lost my band
I watched the needle take another man
Gone, gone, the damage done."

De fyra jurymedlemmarna tittar storögt på denna osannolika figur. Clabbe och Kishi slår takten mot bänken framför sig och nynnar med fast dom aldrig hört låten förut. Neil får faktiskt sjunga hela låten klart utan att bli avbruten.

Det blir tyst en lång stund efter sången. Ingen vet vem som ska börja. Kishi inleder:
"För mig är du fetklart med!"
"För mig med", ler Clabbe med hela ansiktet. Daniel rynkar lite på pannan:
"Du är bra, inget snack om den saken. Men frågan är om du har DET. Jag måste säga att jag inte är helt övertygad. Jag hör ju att du har något. Det finns ju där, men hmmm…. Han kliar sin kala skalle."

Peter Swartling myser lite innan han börjar sin utläggning:
"Okej, det hela verkar ligga på mig! Om jag säger så här: Neil, du rockar fett, men jag vet inte riktigt om du är den person vi är söker. Jag bestämmer att vi ger dig en chans till...här höjer han rösten för att verkligen markera allvaret i situationen ...att visa att du INTE är den misslyckade pundare, med fult jävla svintohår som egentligen hör hemma på plattan, som JAG EGENTLIGEN TROR ATT DU ÄR!
Neil nickar eftertänksamt och lunkar sedan ut genom rummet.Om författaren

Författare:
Anna Drangel

Om artikeln

Publicerad: 18 sep 2004 07:51

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: