sourze.se

Idol 2004 - skivbranschens harakiri

På ett skrämmande tragiskt sätt dokumenteras skivbranschens uppenbara förfall i TV4s nya dokusåpa, Idol 2004. Men vem vinner på det?

Det är oerhört tragiskt att beskåda en person som går ner sig och börjar tappa hoppet om livet. Oftast är det inte enbart en tragedi för den drabbade, utan även en kanske minst lika stor tradegi för de anhöriga. På samma sätt är det en tragedi när en hel bransch går ner sig och desperat fäktande går över alla gränser för att hålla sig vid liv.

Att skivbranschen varit på nedgång det senaste decenniet är ingen hemlighet. På samma sätt som en missbrukare till en början förnekar sitt beroende och lägger skulden för alla problem på andra, så har man uppvisat ett identiskt beteende inom skivbranshen. Någon som helst självkritik från skivbolag som fått vikande försäljningssiffror har aldrig existerat, åtminstone inte offentligt. Skulden läggs till en början istället på de före detta trogna kunderna. Man hävdar att de vikande försäljningssiffrorna beror på att folk laddar hem låtar på nätet och därför struntar i att köpa skivor, vilket det egentligen inte finns några belägg för. Man bortser från en mängd andra tänkbara förklaringar som t.ex. att folk det senaste decenniet fått en stor mängd nya utgifter som inte existerade för tio år sen. Varje månad går det en hel del pengar till mobiltelefonabbonemang och internetabbonemang. En mängd nya och dyra produkter har vuxit sig in i folkhemmen sen 1994, t.ex. datorer, TV-spel och spel till dessa, DVD och DVD-filmer och en mängd andra elektroniska produkter. För låg- och medelinkomsttagare så har detta givetvis inneburit att man fått prioritera om sin ekonomi och kanske inte helt orimligt skurit ner på skivinköpen, men även skivlyssnandet. En annan förklaring kan vara att de stora skivbolagen fått alltfler dollartecken i ögonen och försöker skräddarsy band som ska tilltala så stor publik som möjligt, men som i slutändan ofta resulterar i ett plastigt intetsägande band eller artist som där artisten själv tröttnar på sin roll som marionett efter en kort tid. Det blir dyra och olönsamma historier, som leder till att man måste banta ner sitt stall av artister och mister en mängd potentiella stjärnor av riktig klass. Men att lägga skulden för den dalande skivförsäljningen på MP3-nedladdning är såklart bekvämast.

Idol 2004, kan bara ses som ett sista dödsskri, åtminstone från ett av de stora skivbolagen. För det finns ingen annan rimlig förklaring till varför man nedlåter sig till att gå med på ett TV-produktionsbolags idéer om ett program som går ut på att skaffa sig tittarsiffror genom att totalsåga unga människors självförtroende offentligt på ett så känslokallt och föraktfullt sätt som bara psykopater kan göra. Att dessutom filma dem chockade och gråtande när de kanske just fått ett psykiskt men för resten av livet kan väl bara vara ett tecken på att TV-produktionsbolaget gör vad som helst för pengar. Men de som måste tappat mest omdöme av alla måste ju ändå, skrämmande nog, vara TV4 som är de verkligt ansvariga för hela soppan.

Man kan lätt få för sig att det i alla fall finns några vinnare i detta program, alltså de som tar sig vidare och till sist vinner ett skivkontrakt. Men dessvärre är de nog minst lika stora förlorare som de som blir sågade längs fotknölarna. Som vinnare kommer man inte få visa upp något av sig själv. Man behandlas som en produkt med bra röst, i händerna på skivbolagets andra marionetter. Man lär inte få någon som helst möjlighet att skriva egna texter eller musik. Inte ens image, stil eller utseende är något som denne "vinnare" kommer att kunna påverka. Med andra ord så rycks all glädje, med att göra musik och vara artist, bort. Kvar står där en produkt med bra sångröst, som inte tillåts ha någon egen vilja. Med lite otur och oerfarenhet skrivs ett långt kontrakt på, så att skivbolaget kan pumpa ut så mycket som de vill från sångröstprodukten. Det är ingen slump att tidigare skivbolagskonstruerade artister eller band har en väldigt kort livslängd. Om det inte är artisterna själva som bränns ut eller tröttnar på att vara marionetter så är det musiken i sig som låter alltför konstruerad för att tilltala en mänsklig varelse.

Jag hoppas verkligen TV4 så snart som möjligt avbryter denna dubbelt tragiska dokusåpa som skildrar en skivindustris tragiska nedgång där man låter sin pinsamma desperation gå ut över oskyldiga ungdomars självförtroende som slås i spillror.


Om författaren

Författare:
Tobias Jeppsson

Om artikeln

Publicerad: 13 sep 2004 00:16

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: