sourze.se
Artikelbild

Motivation mättar inte barnmagar

Författarna bakom "Pappamanifest 2004" har uppenbarligen aldrig vänt på slantarna för att barnen skall få mat.

Augustin Erba och Robert Svensson har skrivit "Pappamanifest 2004". Det går ut på att papporna skall ta ut lika mycket föräldraledighet som mammorna. Detta är förvisso inte en orimlig målsättning och som nybliven pappa ställer jag mig bakom själva tanken utan att tveka.

Men sedan kommer det som gör mig fly förbannad. Rubrik i dagens Aftonbladet:

"Det handlar inte om pengar - utan vilja och motivation"

Detta får mig att se rött. Det är uppenbart skrivet av människor som aldrig varit i en situation där de suttit och funderat på om ekonomin kommer att gå ihop. De har aldrig behövt oroa sig för att ens barn kommer att gå hungriga mot slutet av månaden. De har aldrig suttit och gråtit över att ha tusentals kronor i skuld hos kronofogden samtidigt som såväl kylen som kontot är tomt. Hade de gjort det hade de förstått att motivation inte går att äta.

Kvinnors inkomst motsvarar 70 procent av männens. Det är ett faktum som jämställdhetsivrarna gärna slänger sig med men nu i denna fråga väljer de att inte bry sig. Inte desto mindre är detta hård och kall ekonomisk verklighet för ett stort antal barnfamiljer. I en chat med författarna frågar människor upprepade gånger om detta. De struntade i frågeställningen med - för att låna ord - skitskäl i stilen: "jag tror att det går. Om ni vill.". Deras räkneexempel utgår från människor som tjänar 30 000 - 40 000 i månaden. I deras värld finns tydligen inte låginkomsttagare.

Hela argumenteringen går ut på att summariskt ogiltigförklara alla skäl för att inte dela lika. Enligt Erba och Svensson så är den som inte delar lika omotiverad eller ovillig att vara hemma med de egna barnen därför att enligt dem finns det inga som helst skäl för att inte dela lika. Aftonbladets krönikör Terri Eriksson hänger på och menar att ekonomiska argument är just "skitskäl". Lätt för henne att säga när hon sitter på en fast tjänst på Aftonbladet och får pengar för att ha åsiktsdiarré. Men alla har inte så bra som Terri. Arbetslöshet, studier och en sketen garantisumma på 180kr per dag är ingenting som en barnfamilj kan skämta bort. Lik förbannat får vi veta av moralens högborg Aftonbladet att om vi inte delar lika så är vi inte "riktiga män".

Så där har vi alltså strategin för att få föräldrarna att dela lika: ta papporna på en massiv guilt-trip. Om de invänder så skall vi strunta i alla deras argument oavsett vad de är och anklaga dem för att vara smitare och slackers som inte vill vara med sina barn. Tack då djävla mycket Aftonbladet och Pappamanifest 2004.

Sant är att skäl som ekonomi missbrukas när pappor inte tar ut 50 procent föräldraledighet. Men den som har "valet" att jobba eller att ha 0 kr på saldot den 18:e skall fan inte behöva ta emot sådan här skit från människor som aldrig suttit i den situationen. Terri Eriksson, Augustin Erba och Robert Svensson kan dra åt fanders vad mig anbelangar och återkomma när de är beredda att lyssna på människor istället för att göra sig skitviktiga på deras bekostnad.

P.S: En ännu kraftigare reaktion än denna artikel har publicerats i Aftonbladet. Jag rekommenderar den.
Länk: aftonbladet.se


Om författaren

Författare:
Michael Karnerfors

Om artikeln

Publicerad: 03 sep 2004 13:32

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: