sourze.se
Artikelbild

Samarbeta mera

Den här veckan är den borgerliga oppositionen samlade hos Maud Olofsson, för att finna en strategi att vinna valet 2006.

Visst är fyrklövern delade i vissa frågor, men de har ändå stora potentialer att regera ihop, vid en eventuell valseger, om två år. Tack vare att partierna är splittrade och partiledarna inte sticker under stol med det, så tvingas de deklarera sina meningsskiljaktigheter tidigt. Det är bra, då riskerar inget parti bli vad Mp V är: Nyttiga idioter för sossarna. Vid varje budgetförhandling blir de båda stödpartierna överkörda, därefter lite gnäll och hot - de har ingen chans i världen att få samregera med "det stora partiet".

Jag hoppas redan nu, att fyrklövern aldrig bjuder in maskrosen till ett eventuellt regeringssamarbete. Vilka avgör då om det blir en borgerlig regering 2006? Först och främst partierna själva, de har nu två år på sig att driva överenskomna paradfrågor hårt i opposition mot sosse-regeringen. Lyckas de, vinner dom också partipolitiskt otrogna och ambivalenta marginalväljare, vilka i praktiken alltid avgör ett val.

Det är bra att borgerligheten nu börjar smida planerna och går igenom var de är ense och oense om. Enligt kvällens nyhetsanalys har Fp-ledaren intagit en mildare attityd, i partiets fråga om en utbyggnad av kärnkraften. För att vinna måste de fyra kohandlar i vissa sakfrågor. Det är bra och även om jag ideologiskt sympatiserar mer med ett av de fyra partierna, ser jag framemot att detta parti tvingas till vissa eftergifter.

Men vad händer om S vinner nästa val igen? Vissa frågor är så stora och viktiga att en eventuellt ny sosseregering, om inte för sin maktkåthets skull, så för landets bästa, borde samarbeta mer med sin huvudfiende. Med vars förslag de på fler punkter, än de två stödpartierna, tvingats genomföra.

Min vädjan till Socialdemokraterna är att de efter en eventuell seger 2006, öppet börjar tala vänligt med Moderaterna och Folkpartiet och samarbetar i frågor som: arbetsmarknadspolitik, näringspolitik, skatter och EU. De stora frågorna avgörs i praktiken ändå av de två största partierna, sluta hyckla Göran Persson och Fredrik Reinfeldt och vissa ett öppet samarbete istället.


Om författaren

Författare:
Yohannis Petersson

Om artikeln

Publicerad: 02 sep 2004 09:11

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: