sourze.se
Artikelbild

Kungen, sluta representera mig!

Var i herrans namn står att kungen ska fara runt och klippa sidenband i Nollberga och Ugri-la-brek? Inte i regeringsformen i Sveriges grundlag i alla fall. Har nyss kollat.

Är kungen verkligen vår kung? Vad är hans uppgifter egentligen? Borde det inte framgå av grundlagen? Det gör det inte. Ändå får kungafamiljen 48 miljoner av oss. Varje år. Och summan har fördubblats på tio år. 93/94 var de dryga 20 miljoner. Alla som haft en liknande löneutveckling räcker upp en hand, ok?

Pengarna går till representation, resor, för att avlöna folk som jobbar med ekonomi, press och administration. Den går också till folk som vårdar deras bilar och hästar och till folk som putsar hästvagnar och dess seldon.

Varför? Jo, för att de representerar Sverige säger många. Hur bra då? Och hade vi som helt ofrivilligt blir representerade av denna överklassfamilj något val egentligen?

Hur effektiva är de då? Ja, enligt Hovstaternas årsredovisning fick de 1100 inbjudningar förra året och har varit på 400 platser i landet och gjort fem statsbesök. Bara det på ett helt år? De är ju fem personer!

Enligt årsberättelsen har Carl Philip och Madeleine prioriterat sina hertigdömen. Så klädsamt. Men tittar man närmre på kungafamiljens agenda under 2003 och tittar på vem av dem som var närvarande så är det inte så. Inte under 2003 iallafall. Prinsessan Madeleine har sammanlagt varit med på tretton aktiviteter varav några är firanden av egna familjemedlemmar.

Annars är det mest födelsedagskalas och bröllop i andra kungahus för lillsessan. Och så en fest då Enskilda gymnasiet firade på stadshuset.

Så: vad har hon betalt för egentligen?

Och var i herrans namn står att kungen ska fara runt och klippa sidenband i Nollberga och Ugri-la-brek? Inte i regeringsformen i Sveriges grundlag i alla fall. Har nyss kollat. Där står vem som ska rycka in om Knugen inte finns på plats, missköter sitt jobb eller liknande. Men inte att han ska representera oss. Så varför gör han det? Vore det inte dags att han får en arbetsbeskrivning, så att vi alla får veta vad som är hans jobb?

Till Kungen och hela familjen vill jag hälsa:

Sluta representera mig! Jag vill reklamera er!

Sveriges grundlag:
Länk: riksdagen.se .asp
Kungl hovstaternas årsredosvining 2003:
Länk: royalcourt.se dfa677fff7778/C5ret_03.pdf


Om författaren

Författare:
Helen C Ohlsson

Om artikeln

Publicerad: 30 aug 2004 14:39

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: