sourze.se
Artikelbild

"Ni stinker av sprit unge herr"

Det talas tyst om det, men min generation håller på att supa ihjäl sig. Snabbt och snart billigt.

Ljudet av de klingande glasflaskorna som slår mot varann är ett välbekant och nöjessamt läte. Det är en stor folksamling som glider av plattformen, genom den till synes showartade tullpassagen in till det som är svensk mark. Vi står i Göteborgs hamn en vanlig lördagseftermiddag.

Det börjar oftast långt tidigare, allt från unga resenärer som knappt sett skymten av sina gymnasium till äldre hårt hamstrande gubbar och ungdomsgäng som är riktigt rutinerade. Det är spritresa på gång, och när mediebulletinerna varnat de svenska idyllföräldrarna om orter som Ayia Napa och Kos så är det hög tid att sätta varningsflagg på Tallinn, Fredrikshavn, Skanör med fler.
Det är här det nya utbredda svenska spritfylleriet har sina rötter.

- Varje helg är det samma visa. Antigen har man haft lite tur så får man ett lock genom någons smuggelkontakt eller så står man där på bolaget, konstaterar Micke genom cigarettröken.
Baren på Stena Danica är numer sedan något år helt rökfri, tidsenligt och allt men ute på däck kan resenärerna fortfarande njuta av sina ihoprullade dödspinnar i fred från omvärldens suktande och moraliskt panikartade blickar.

Ett par hundra resenärer har denna lördagsmorgon valt att åka över från Göteborg till Fredrikshavn för att införskaffa sig diverse förnödenheter på den danska sidan.
Både ombord och i land lockar låga priser på diverse alkoholhaltiga drycker människor att ta färjan över Kattegatt för att frossa i billig alkohol.

- För några år sedan så brukade jag och mina vänner åka över 3-4 gånger om året för att köpa dansk bärs som man sen kunde ha hemma ett bra tag. Var man noggrann så höll man koll på panten på flaskorna och kunde vid nästa resa i princip få ölen gratis.
Micke har sina stora elvisglasögon lågt på näsan i den soliga sensommarvinden och han verkar ha stenkoll på varför så många människor tar chansen att köpa Dansk, tysk och polsk alkohol före den på systemet.
-Skillnaden är enorm på prisnivån mellan länderna, speciellt ölen i Tyskland och spriten i Danmark med tanke på de nya införselreglerna som gäller inom EU.

Micke flinar brett när han konstaterar vilka enorma summor han har sparat genom att köpa sin sprit i utlandet.
Samtidigt erkänner han att han faktiskt handlar mer på systemet än i utlandet, skillnaden är att det är oftast öl på bolaget och sprit i utlandet.
Han får medhåll från Kattis som jobbar på Stenas populäraste färja och själv är ung alkoholkonsument.
- Priserna på bolaget är i en sån nivå att en låginkomsttagare eller student faktiskt omöjligtvis kan ha råd att köpa sprit där. Speciellt inte om man vill ha en större fest eller liknande, då är det mycket smidigare att köpa insmugglat eller utlandsimporterad sprit och vin.
Kattis ler brett åt det hela och erkänner motvilligt att det ofta blir mycket större alkoholinköp när man inte köper på Systembolaget, bara för att det är billigt och att de större inköpen nästan alltid leder till större konsumtion än beräknat.

- Ni stinker av sprit unge herr, hojar Micke till en av sina polare uppe på däck. Man har ett helt gäng gröna HOF-flaskor framför sig och berättelserna från olika festkvällar haglar tätt. Nu talas det om när killarna blivit utslängda från en tripp till Fashionabla Spy Bar i huvudstaden.
Vakterna hade tydligen ansett att grabbarna var överförfriskade och slängt ut dem, bokstavligen ut nattklubben.
- Det ä faktiskt lätt att en förfest blir mycket tyngre än man räknat med om man köper ett lock och en flaska sprit istället för ett dussin bärs, för oftast blir mängden större när man köper svart.

Den långa plåtkonserv till tunnel som leder passagerarna ut från färjorna och ner in i Fredrikshavns stad fylls snabbt av ett rassel och sorl när de svenska konsumenterna stormar av båten. Somliga spenderar dagen i Danmark, andra vill komma hem så snabbt som möjligt med sina dyrbara inköp. Spritbutikerna och matvaruaffärerna radar upp sig bredvid varann och efter en stund är hela båtens passagerarlista i full färd med att tyda danska prislappar och ettiketter.

- Det finns ju inte en chans att jag hade köpt så här mycket alkohol ens på en tremånadersperiod om vi haft vettiga priser på bolaget alså. Man kan tjäna över hundra kronor bara på en flaska ren vit sprit jämfört med i Sverige, fan vi kan ju supa ihjäl oss via Danmark i långa loppet.
Det är Mickes polare Andy som ser lite bekymrad ut när hans polare fyller två kundvagnar med alkohol av olika slag. Varorna i kundvagnarna ligger i stora berg och även om Andy för ett slag verkat orolig för svenskarnas alkoholvanor så ser han till att fylla på vagnarna med två 6-pack av vin när de andra killarna ser nöjda ut.

Vi har bara hunnit till ungefär lunchdags i spritresornas Danmark och kan snabbt konstatera att unga som gamla i princip alkoholpendlar över landets gränser för att spara pengar på sin alkoholkonsumtion. En konsumption de alla tror sig öka markant på grund av att de "tvingas" hamstra utländskt importerad eller svart sprit.
En signal till att Systembolagets priser är det största hotet mot den svenska folkhälsan?
En prisnivå som idag driver stora samhällsgrupper mot att i längden supa ihjäl sig.


Om författaren

Författare:
Markus Hankins

Om artikeln

Publicerad: 27 aug 2004 10:53

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: