sourze.se

"Super"?

Minns ni valrörelsen 1998, då s gjorde sitt katastrofval vilket blev inledning till samarbetet med Vänster– och Miljöpartiet?

När Göran Persson en kort tid efter valsegern utsett sin nya regering och dess statsråd skulle det tydligen bli allvar av den tidigare så usla socialdemokratiska näringspolitiken. Ett nytt departement inrättades, inget vanligt näringsdepartement utan ett SUPERDEPARTEMENT, bestående av två "super-ministrar" vid namn Björn Rosengren och Mona Sahlin. Benämningen får mig att associera till övernaturliga krafter – eller superman stålmannen – från vilken en sosseregerings vädjan skulle vara befogad. I efterhand medger jag att jag gick på förhoppningen om nytänkande inom s angående företagande och skatter Det var tyvärr en illusion.

Nu är det dags igen. Efter rymningen från Hall i somras, började AIK-gurun och justitieministern Thomas Bodström att tala om ett "superfängelse" för de allra farligaste förbrytarna, med andra ord de SUPERFARLIGA. Dessa anstalter ska enligt teorin vara omöjliga att rymma ifrån, flera storstäder har visat intresse för denna verksamhet.

Jag har absolut ingenting emot justitieministerns förslag om att hårdare fängelsealternativ och mindre rymningsmöjligheter för grova brottslingar. Jag fascineras bara av ordet "super", det påminner om vädjan till patriotism: "Nu jävlar ska det bli slut på det här daltet, vi ska bygga ett extremt hårt fängelse." Sådana tankar förväntar man sig mer av den gamla och konservativa högern och inte från den numer socialliberala socialdemokratin.


Om författaren

Författare:
Yohannis Petersson

Om artikeln

Publicerad: 26 aug 2004 11:37

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: