sourze.se
Artikelbild

SVT-bunkern

SVT kommer att förbli en skyddad bunker som gjord för allehanda inavel så länge man inte inser att de måste kunna ta in människor från andra skolor än JMK också.

Det som jag nu ska berätta kan mycket väl tänkas bli kritiserat. Det kan mycket väl uppfattas som fördomsfullt också. Det skiter jag i. Mina fördomar om SVT blev bekräftade för drygt ett halvår sedan då jag genom min skola Masters of Media sökte praktik på SVT.

Det var inte den första gången jag sökte praktik på bunkern SVT. Jag har sökt både jobb och praktik hur många gånger som helst genom åren på SVT men det har alltid varit samma sak - det finns vare sig möjlighet tilll jobb eller praktik. För ett halvår sedan som jag kom till klarhet över SVTs inofficiella policy. Jag hade förmånen att prata med en kvinna som arbetade som projektledare ett yrke som jag för övrigt får en kvalificerad yrkesexamen i år 2005. I alla fall så frågade jag henne vänligt om det fanns möjlighet att praktisera på det program som hon arbetade med. Som direkt motfråga undrade hon vad jag hade för utbildning. Jag berättade då för henne att jag gick på en kvalificerad yrkesutbildning och studerade projektledning inom media och IT. Jag berättade även att jag också har en ettårig TV-utbildning i bagaget. Kvinnan sade då att SVT tyvärr bara låter studenter från JMK praktisera hos dem. Just ja, hon tillade också "med vissa få undantag givetvis".

När jag hörde henne berätta detta så frågade jag henne om det var så att detta var en policy de hade? Hon svarade mig att det var ingen policy men det var helt enkelt så det fungerade i praktiken. Jag har svårt att se skillnaden med de fakta jag har om folket i bunkern på gärdet..

Samtalet jag hade med denna kvinna var mycket intressant måste jag säga och det var som att jag efter detta samtal äntligen förstod vad som legat i vägen för mig under några år. Det kändes faktiskt skönt. Vad som dock gör mig ordentligt förbannad är att SVT inte tydligt berättar detta på deras hemsida. Kan det kanske vara så att de vill helst bara ha journalister från JMK i sin bunker men de vill inte säga det för högt för då skulle stora delar av mediasverige gå i taket? En annan sak som gjorde mig irriterad var hennes uttalande om "med vissa får undantag givetvis". Jag vet vad det är för undantag. Det är såklart personalens på SVTs alla släktingar. För självklart måste ju ändå producentens ärtiga dotter få in sin fot, eller hur? Jag kan bli rädd när jag ser SVTs eftertexter..

För övrigt kan man idag 14/8-04 läsa på SVTs sajt på avdelningen Arbetsplatsen att: "Eftersom det är angeläget för oss att få en mångfald i kompetens och erfarenhet rekryterar vi gärna medarbetare med olika utbildningsbakgrund."

Det är så mycket bullshit med SVT! Visst sänds det bra saker emellanåt men jag tycker det är farligt när den statliga televisionen i stort bara ger journalister från JMK chansen. TV-produktion för mig handlar inte till hundra procent om journalistik. Det handlar oerhört mycket om ideér och kreativitet också. Hur många unga vuxna födda i slutet av sjuttiotalet har flyttat hit till Stockholm med ett brinnande intresse för TV-produktion bara för att mötas av en osynlig mur? Det är säkert en hel del vill jag lova. En liten promille har fått arbete inom TV men projektanställningar, vissa flyttade tillbaka till landsorten och ett ansenligt antal lever säkert ut sina drömmar på Stockholms innekrogar i stället för där kommer man ju in i alla fall! Vad jag nu har berättat kanske uppfattas som en aning överdrivet och kan hända också bittert men det kommer i alla fall rakt från hjärtat.


Om författaren

Författare:
Pär Larsson

Om artikeln

Publicerad: 16 aug 2004 21:25

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: