sourze.se

Ont i själen

De flesta av oss klarar mindre reparationer själva i hemmet eller med bilen. Byta ut en trasig glödlampa, skruva fast ett handtag till en byrålåda etc.

Men ingen av oss skulle drömma om att laga bromsarna på bilen om vi inte har fackkunskapen. Inte skulle vi heller själva börja koppla om i ett elskåp. Det vore till och med olagligt. Lika så går vi till doktorn med brutna ben och sår.

Men när det kommer till något av det viktigaste, det som är vi och gör oss unika som människor. Då gäller inte längre sunt förnuft. Då är det helt okej att låta bli och anlita någon som är expert. Man till och med skäms inför sin omgivning, om den upptäcker att man går hos en psykolog.
Varför är det så? När vi i alla andra skeden av livet är beroende av diverse experter för att klara vår vardag.

Att försöka leka amatörpsykolog med sig själv utan kunskap eller hjälp borde motsvara en amatörs försök att koppla runt kablarna i elskåpet. Och det är inte svårt att räkna ut vad som händer när man slår på strömmen efter en okunnig amatör. Det blir total kortslutning. Har man tur, så ryker endast samtliga proppar i det egna huset. Men risken är stor att de som finns i den närmaste omgivningen också råkar illa ut.

Och det är väl det som har hänt i de flesta fall, när någon psykiskt sjuk människa begått något vansinnes dåd. De har själva försökt att "koppla" ledningarna i huvudet. Några har även insett att de inte klarat av och göra detta själva och sökt hjälp. Förgäves. Hjälpen har de i bästa fall kanske fått nu först, när omgivningen blivit drabbad. Och då är det oftast för sent för de stackarna som råkat befinna sej i närheten.

De flesta av oss kommer någon gång i livet drabbas av någon form av depression eller få "ont i själen" p.g.a. man råkar ut för smärtsamma upplevelser. Att då stoppa denna människa full med diverse psykofarmaka, tillfälligt, är helt okej. Men det tar knappast bort det onda, den trycks bara ner så länge man tar medicinen. Förr eller senare måste man ta i tur med det onda. Om man vill fortsätta att leva och känna. Och då kan man behöva expert hjälp.

Den "vanliga" sjukvården skulle antagligen kunna spara åtskilliga miljoner på att bygga ut psykvården. För det är på akutmottagningar/sjukhus de tillslut hamnar, de trasiga själarna och deras offer. Då det även är kroppsligen trasiga.


Om författaren

Författare:
Ilona Betula

Om artikeln

Publicerad: 13 aug 2004 15:01

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: