sourze.se

Storherrarna tjänar storkovan

Den globaliserade arbetsmarknaden gör det möjligt för företagen att hitta billigare arbetskraft utomlands.
Främst österut - och då sitter vi där med vikingaskägget i brevlådan.

Det går bra för storföretagen i Sverige. Men jobben låter vänta på sig.

Underleverantörer kommer få ökade orderingångar tror dom, men hur många blir det i realiteten? Ericsson kanske anställer ett hundratal i Sverige. Och sen då. Vad blir det av högkonjunkturen alla pratade om? Kommer den ändå, eller ska vi sitta och titta på hur vårt fina Sverige långsamt urholkas av det forsande pengaflödet ut från vårt fjällhöga nord. Jag har ingen aning.

Det finns något som växer sig allt starkare i Sverige. En sorts hat-kärlek till vad Sverige har blivit. Sverige är fantastiskt. Ja, det finns mycket som är fantastiskt i vårt land. Det första jag tänker på är naturen. Det andra är vår välfärd. Båda lika värda att slåss för. Nationalisterna växer sig starkare och tycker inte att vi ska dela med oss av det vi har. Många tycker att det gått för långt. Att skatterna är för höga och vården för dålig. Folk skattefuskar och jobbar svart. Ser om sitt hus i tuffa tider. Handlar på Ullared och byter elleverantör. Sveriges välfärdssystem har blivit en boja om våra halsar, menar dom. Ska Sverige Thatcher-stålbadas för att det ska hända något? Jag hoppas inte det. Men jag vill att det blir lättare för småföretagare i Sverige. Det måste gå att driva ett småföretag utan att fuska. Det måste gå att tjäna pengar i Sverige även om det är i liten skala och det måste vara lätt att anställa nytt folk. Sverige kan inte längre ha på sig skygglappar när det gäller hur vårat system utnyttjas. Vi måste inse att det är snabba klipp som gäller för många. Vi kan inte sträcka ut en hand och sedan dra bort den. Vi måste bli lite mer konsekventa.

Om beslut och lagar som tas i Sverige inte har ett starkt folkligt stöd kan det börja koka ute i buskarna. Politikerföraktet har vi redan hört om till leda. Nu senast är det akademikerföraktet. Snart blir det väl storföretagarföraktet. Men, det är väl lätt att det blir så om inte den lilla människan har en chans att ta sig framåt och uppåt. Om hon ska träla på i all evighet, utan en liten chans till ljusning på pengahimlen. Också nu då - storföretagen tjänar miljarrrrders miljarder. Men det bidde ändå inge jobb till Sverige. Så tråkigt. Då borde väl storföretagen få betala lite mer skatt kan man tycka. Om dom vill bevara lite goodwill hos svenskarna menar jag - och speciellt till dom som var med om att bygga upp företaget till vad det är idag.

Även om vi svenskar är naiva och godtrogna, har vi väl ändå blivit lite tuffare i torktumlaren EU. Det finns något att hämta här. Det kräver förstås att vi står på oss i vissa frågor, men också att vi blir mer konkurrensmässiga och flexibla i vårat tänk. Både individuellt och i stor skala. Att vi ser oss som en del av hela maskineriet med möjlighet att påverka. Ericsson skapar ju jobb i länder som har haft det tufft. Storföretagen utnyttjar möjligheten för att dom kan. Systemet tillåter det. Vi kan också göra det. Vi får bjuda Ericsson på detta lilla pengakalas och tänka smart själva. Och glöm inte att marknaden är fri. Du kan ju faktiskt köpa Nokia istället för Ericsson - eller hur.


Om författaren

Författare:
Anna Drangel

Om artikeln

Publicerad: 21 jul 2004 23:54

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: