sourze.se
Artikelbild

Politik - som en sur och trist manual

Det är därför antalet som röstar sjunker, inte för att vi är röstbås-allergiker hela högen.

Varför läser inte människor instruktionsboken för videon? Jo, en del gör faktiskt det. De som måste ha videoinställning som yrke, eller de som är väldigt intresserade av video, DVD eller vad det nu kan gälla. Men för de allra flesta är manualen ett helvete. En tjock och trist bok med ett myller av olika språk och ofta icke relevanta uppgifter, samt ett ordval som kunde få den mest härdade språkkunniga att söka hjälp hos närmaste psykolog. Så vi andra frågar någon annan istället som redan vet och som fixar det. Sedan använder vi bara ett fåtal av funktionerna. Så tror jag att politiken är idag. Det är en mängd viktig information och instruktioner som framförs som en trist gammal manual gjord av och för tekniker. Man är otydlig och framhäver en massa onödig information på fackspråk som ingen förstår. Så vi lämnar över ansvaret till de fåtal som orkat läsa manualen.

Jag lyssnade lite på debatten inför EU-valet i juni, valet till Europaparlamentet. Jag såg faktiskt ganska många och vad som slog mig först och främst var att det jag nästan inte en enda gång fick förklarat vad valet gick ut på. VAD exakt var det vi skulle rösta på. Förresten, varför rösta till EU överhuvudtaget? Vi har ju ett riksdagsval. Skall inte de som man väljer där också representera oss i EU? Detta skulle kunna innebära att alla länder i EU representeras av människor med annan ideologisk åsikt än de som styr hemma i medlemmarnas egna länder. Dvs en massa EU-negativa styr och ställer i EU, medan länderna i sig styrs av EU-positiva eller tvärtom. Märkligt? Ja. Otydligt? Ja, faktiskt. Sedan såg jag en debatt med alla partiledarna och för mig verkade alla vara överens. Det sa de själva flera gånger, även till motståndarna. Tror jag det var, för jag hängde inte riktigt med om vad de pratade om. För det var ju inte för eller emot man skulle vara. Det var helt enkelt svårt att riktigt se någon som helst skillnad. Vem vill inte bekämpa organiserad brottslighet som det t.ex. tjatades om i debatten ja förutom brottslingarna själva då förstås, eller öka välfärden och friheten. Otydligt? Ja.

Vad de behöver är en duktig teknikinformatör som kan ta fackspråket och omvandla det till ett vardagsspråk som är tydligt, direkt, relevant och intressant. Det är därför antalet som röstar sjunker, inte för att vi är röstbås-allergiker hela högen. Man kan framföra seriösa saker på ett attraktivt sätt utan att vara mesig, ytlig och fjantig.

Varför är man otydlig då? Jag tror att det beror på en omedveten rädsla. Det är ju ingen nyhet att man kan bli feg när man är framgångsrik. Det handlar ju om att inte förlora status eller makt. Kan det vara detta som drabbat våra politiker? Det är nervösa för att inte bli omtyckta och på-röstade att de helt enkelt blivit för rädda för att säga något som kan uppfattas som kontroversiellt och kanske stöta sig med någon. Och då förlora en liten röst. I stället för att svara ärligt och tydligt, dansar de runt frågorna utan att egentligen ha svarat alls. Och i förlängningen är det ingen som tycker att det de säger är intressant, bara saggigt, intetsägande och orelevant och fruktansvärt otydligt.

Det har jämförts mycket mellan intresset för senaste valet och nyligen avslutade fotbolls-EM. I EM sägs det kontroversiella saker, det är känslor, det är kamp och det är målsättningar. Folk blir engagerade. Tänk om våra fotbollspelare skulle springa omkring på planen livrädda för att någon skall göra mål på en, eller undvika någon som helst närkontakt med rädsla för att få en spark på smalbenen. Eller ens ha en bra spelidé. Tror någon att det skulle gå bra för det laget på lång sikt, eller att man skulle bry sig och att de skulle få särskilt många tittare? Istället går man in för att vinna, kämpa och stå upp för sitt lag, och ibland förlorar men ibland vinner man också. Jag tror verkligen att människor i allmänhet är väldigt intresserade av politiken och om vad som händer runt omkring oss. Men vi hittar inte dit. Var tydlig och stå för din åsikt. Ha en klar målsättning och vision som alla kan förstå. Du kanske förlorar en röst men vinner kanske två nya från helt överraskande håll. Istället för en intressant, het och upplyftande debatt, kastar de en tjock, svartvit politikmanual till oss alla och säger: RTFM eller rättare sagt: Read the fucking manual.


Om författaren

Författare:
Gert Tjörnebro

Om artikeln

Publicerad: 21 jul 2004 23:46

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: