sourze.se

PORTVIN

Att arbeta med portvin, en ljuvlig dryck från Guldfloden, ger verkligen mersmak.

Jag har nu arbetat med portvin i 5 år. Det var under mitt andra år i Portugal jag började fundera på varför det pratades så lite om denna ljuvliga dryck. Visst dracks det portvin på barer och restauranger men någon historia bakom drycken hörde jag aldrig talas om.

Min man Mike och jag bestämde oss då för att lära oss lite mer om portvin och reste till Porto och besökte portvinshusen i Vila nova de Gaia som ligger på andra sidan av floden Douro. Det blev som ett gift i kroppen och vi ville lära oss mer och mer. Redan under denna första resa bestämde vi oss för att starta portvinsprovning och berätta om dess historia. Det blev många besök i Porto och Dourodalen där vi besökte många vingårdar, provade portvin och fick fler och fler fantastiska kontakter. Efter den resan kom jag på att jag förmodligen har spottat ut mer portvin än en normal person har druckit under livet.

Vi startade vår portvinsprovning på en restaurang i Albufeira med namnet Cave do Vinho do Porto vilket fyndigt nog betyder Portvinskällaren. Vi har sedan dess utökat med att prata om port på stora galamiddagar på hotell och restauranger på Algarve där turisterna har representerat nästan hela världen.

Vi samarbetar mestadels med företagen Noval, Churchill´s och Burmester. Vi låter våra gäster dricka sig igenom ett urval av 5 sorter. Vi börjar med ett torrt vitt portvin, sedan Tawny, Ruby, 10-40 år gammal Tawny och avslutar med Vintage Port. För många av våra gäster är det något nytt att dricka port, för en del något nygammalt då portvinet haft en nedgång i norra Europa men är nu på väg att åter bli pupolärt. Naturligtvis har vi gamla portvinsdrickare som bar sitter och njuter men fantastiskt nog också rätt många unga par som vill veta vad portvin är. Många verkar ha tröttnat på Shots och vill ha något med mer kvalitet.

Varför kallar jag portvinet en dryck från Guldfloden? Portvinet, eller rättare sagt druvorna kommer från norra delen av Portugal, längs floden Douro Douroguld. Hela Dourodalen är full av vingårdar som ligger i ett naturskönt landskap. Under ett besök i norr bodde vi på några vingårdar vingårdQuinta. Att se arbetet på en vingård var en upplevelse för oss båda.

Många resehandböcker skriver att inga vingårdar längre trampar druvorna utan att alla nu är moderniserade sedan många år med maskiner. Detta är fel - jag har ned egna ögon sett de mesta under skördetiden och har med egna fötter trampat druvorna, vilket är jättejobbigt då man gör det i 4-timmarspass. Druvsaften gör också att ben och fötter intar en mycket röd nyans som man får leva med rätt många dagar. Vi var 14 personer, 7 startar till höger och 7 till vänster. Man går i 2 timmar fram och tillbaka för att systematiskt trampa druvorna. Den 3:e och 4:e timmen är det mer uppsluppet och man skojar och dansar men fortfarande så trampas ju druvorna.

Den gamla traditionella trampningen gör att man undviker att kärnorna krossas, vilket kan ge en lite besk bismak. Så ett gott råd till turistboksförfattarna - ge inte fel information när ni inte har kunskap så det räcker. Det är en skam mot Portugals flaggskepp att skriva lögner. Naturligtvis skall jag tillägga, att det massproducerade portvinet, det som säljs mycket billigt i snabbköpen, naturligtvis är maskintillverkat. Men det är med portvin som med vackra kläder, de kan vara både maskinsydda och handsydda och kvaliten blir därför olika.

Dourodalen är bedövande vacker. Att se det arbete som lagts ner för mer än 350 år sedan med uthuggningar av platåer där 2 rader vinrankor växer är helt facinerande. För nya områden som iordningställs idag, används naturligtvis dynamit - men Alfred Nobel levde ju inte för 350 år sedan.

Skörden av druvorna startar i september och pågår ca 3-4 veckor. Idag vallfärdar många portugiser från den norra regionen och arbetar med druvskörden, mestadels återkommer de till samma vingård år från år. Tyvärr är tendensen den att de är ganska gamla då den nya generationen idag söker sig till storstäder och stannar inte med det hårda arbetet i Dourodalen. Men dessa sega druvplockar lär hänga med många år framöver. Det är underbart att möte den portugisiska befolkningen i norr - så annorlunda från turistlivet i Algarve.

Både Mike och jag skulle med glädje packa våra prylar och flytta upp till Douro men det är i Algarve vi har våra turister som vill dricka portvin. Jag önskar att många av er läsare någon gång får en chans att se norra Portugal. Att flyga till Porto och sedan färdas med bil, tåg eller båt längs floden Douro, med stopp i Peso de Regua och Pinhao och därifrån resa upp i dalarna är en upplevelse man bär med sig hela livet. De flesta vingårdarna tar emot besökare om man ringer i förväg. Att övernatta på en vingård kan vara ganska dyrt och det är bara ett fåtal som tar emot turister. I Pinhao finns också ett Vintage House, ett mycket exklusivt hotell som kostar ca 1.000 kronor per natt under lågsäsongen.

En annan väg att tillgå är att besöka portvinshusen i Vila Nova de Gaia och där boka ett besök på en vingård. Dock rekommenderar jag att man bokar lång tid i forväg då vingårdarna endast har ett fåtal rum för övernattning. Staden Porto är också värt ett besök.

Några tips om hur man dricker portvin:

Ett glas kall, vit aperitife-portvin före maten - rekommenderar Churchills White Dry Aperitife.

Ett glas Late Bottled Vintage LBV eller Vintage Port till dessert - t ex ost, melon, sorbet. Vintage är ganska dyrt, men jag kan utan problem rekommendera LBV, speciellt från Noval. 10, 20,30 och 40 år gamla Tawny kan drickas när som helst.

En favorit i vårt hem när det är som varmast i Portugal på sommaren är vår "River Douro Cocktail". Massor av is, vit söt port, en citronskiva och tonic.

Tawny är också utmärkt att använda i matlagning, såsom såser och marinader. Detta kommer från Mike som är kocken i familjen.

Portvinet, en världsberömd dryck från ett FN skyddat område, är lite bortglömt. Låt portvinet och Dourodalen leva upp igen.

En annan gång berättar jag hur portvinet tillverkas.

Christina Skogh-O´Hara


Om författaren
Om artikeln

Publicerad: 10 jul 2004 22:01

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: