sourze.se
Artikelbild

Jag ska bara hålla käften

I den 65:e matchminuten pustade jag ut och tänkte att man skulle vara som Traianos Dellas.

Född det gyllene året 76 och ett skarpt men ändå vänligt ansikte som pryder en atletisk kropp värdig Olympens mäktiga pektoral massiv. Så kommer han från Grekland......

Grekland?!
Vad var oddsen för det?
Vad var oddsen för att Dellas skulle spela landslag så här mycket?

Inte mycket va? Kolla i högerspalten där jag dissar Grekland så fett så jag röker deras punkärschlen jao Len.
Näe, mina prognoser stämde inte va? Jag ska bara hålla käften.

Dellas gjorde sin fjortonde landskamp innan EM och hade inte deltagit jämt. Förklaringen är enkel då man i landskamper vill ha spelare som är ordinarie i sina klubblag även om arbetsgivaren här heter Roma.

I den 65:e minuten slår han en tjongboll som går snett upp till en Portugis. Det var den första, för innan hade Grekland spelat ut bollen ur försvaret på ett sätt som var bedårande vackert, en aning farligt skall medges, men så fruktansvärt vackert.

I Aftonbladet för några dagar sedan skriver Robert Laul, mot bättre vetande, att Dellas är en "libero fast fri roll" som att skriva stålmannen fast med superkrafter och att man - mot - man markerande försvar inte är vanligt i toppfotbollen.

Så är det ju inte. Att vara libero är just att ha en fri roll det kan alla som läst mina underkastelsebefrämjande reningsbad av kunskap och fotbollspsykointellektuell åsiktsdressyr. Det kan även den äldre generationen som
fick se Beckenbauer styra försvaret och växelspela med Gerd Müller. Själv, tänker jag inte på Frans utan tankarna går till Juventus Carlo Parola som tampades hårt och ärligt mot Gunnar Nordahl. Denne elegant vårdade sin boll ömt och bjöd gärna på en cykelspark de få gånger adressen inte spelade roll. Han deltog även i spelet. precis som Dellas, fast med eftertanke och klokhet. Som libero kommer Dellas till sin rätta med sin mångsidighet. Detta försvar är på återtåg. Redan i VM:s semifinaler så spelade tre av fyra med tre innerbackar och markerade men hemligheten är att man måste kunna markera OCH ställa offside med zonförsvar.

Så var spelet på den tiden. Anfallet är inte försvarets första linje utan backlinjen är anfallets sista. Precis som Grekland bemästrar två typer av försvarsspel och vet exakt vilken av de två de tillämpa så bemästrar de även anfall lika bra som försvar. sju, åtta man deltar i anfall och åtta, nio man deltar i försvarsarbetet. Nej, det är inte totalfotboll.

Därför vann Grekland EM. Dels för att det finns många fler som Dellas i laget även om han förkroppsligade Grekernas mångsidighet. Zagorakis lyckades aldrig i Leicester. Trots han uppoffrande slit så kom den grekiske proletären aldrig in och lyckades peta Savage, Lennon eller Izzet. Det misslyckandet har han lagt bakom sig sedan länge. I rollen som wingerback kantspringare i 3-5-2 har han frodats och i detta EM har han varit helt fenomenal. Han dragit på sig 20 frisparkar och levererat snygga och effektiva inlägg. Ett av de i Beckhams klass. Men när den engelske ikonen slutat springa på sitt karaktäristiska sätt så ger Zagorakis fan i allt och 110 procent till laget.

Det är bara två greker med i mitt Dreamteam från detta EM och andra kommer nog inte ha in mer, kanske mindre. Det beror på att den gamla floskeln "lagarbete" som elitkverulanten Patrick Ekwall hatar så mycket totalt genomsyrar Greklands trupp och då blir det lätt att sätta en taktik för laget. Då blir det också väldigt få chanser för motståndaren. Nikopolidis höll nollan i tre matcher men det berodde inte mycket på honom.

Sverige behöver markeringsspelare. Dagarna då Kåmark kunde markera världsstjärnor till klaustrofobi är sedan länge gångna men, men: Vi skall inte utrusta Sverige med förslag ty stunden är Greklands.

Sommaren 1994 gick jag från fan till freak. Livet var det som pågick mellan matcherna då man längtade med ett sånt sug och man hade något att prata om med vem som helst. Visst stöp vi i semin men fick en liten final i alla fall.

Den Grekiska sommaren kan vara olidligt het. Varenda gång man åker ned och skall ut och luffa så ser man kärringar som sitter med stolarna i vattnet på stranden och man hör om hur de och deras gubbar dör som flugor i värmen.

Otto Rehagels spel - Övertydligt i Dellas - torde kunna kyla ned de nu. För coolare killar i försvaret har jag aldrig sett. Fan, man skulle vara som Dellas.

**********************************

Alla senaste artiklar får du genom att prenumerera på :
shq-subscribetopica.com

"In the end. Nothing matters"

- S. Kageman from Bratts "The Dark Side"


Om författaren

Författare:
SHQ

Om artikeln

Publicerad: 05 jul 2004 10:41

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: