sourze.se
Artikelbild

EM viktigare än EU enligt Persson?

När sommaren nu anlänt och semestertider infunnit sig eller närmar sig för många finns det lite mer tid att sitta ned och fundera. Tempot sjunker och det blir dags för att ladda batterierna.

Det gångna året har varit hektiskt för min del. I höstas var det folkomröstning om euron och nu i våras var det valrörelse igen. Denna gång till Europaparlamentet. Valet till Europaparlamentet blev en framgång för Centerpartiet men ett bakslag för de etablerade partierna i övrigt. Det är självklart att valet ger upphov till en rad funderingar. Varför blev valdeltagandet så lågt? Varför skickar statsminister Göran Persson fram Mona Sahlin att förklara det socialdemokratiska misslyckandet när han själv från sjuksängen är pigg nog att ha åsikter om det svenska EM-laget i fotboll?

Just detta låga valdeltagandet känns lite som en paradox. Är det någonting som människor i allmänhet har synpunkter om så är det EU. Alla har en åsikt om EU. Alltifrån upprördhet över fiffel och att EU lägger sig i småfrågor till vilken roll EU ska spela i världen. Men ändå sjönk valdeltagandet. Kan det vara så att EU och parlamentet i Bryssel och Strasbourg känns som något som ligger långt bort. Något abstrakt som inte berör dig och mig? Något endast för äldre herrar i slips och kostym? Men så är det ju inte. EU är ju du och jag, våra vänner i Polen och Portugal, Slovenien och Spanien. Möjligheten att resa, studera och arbeta oavsett landsgränser mellan de 25 medlemsländerna. EU är samarbete för att säkra och stärka freden i Europa. Något som inte alltid kan vara så lätt för oss svenskar att ta till oss men betydligt lättare för människor som bor i länder som bara under 1900-talet var indragna i fruktansvärda världskrig. EU är också rätt utformat ett utmärkt samarbetsorgan för att komma tillrätta med gränsöverskridande miljöproblem som växthuseffekten och möjligheter att stoppa internationell brottslighet som kvinnohandel, droghandel och vapenhandel.

Men samtidigt är det viktigt att slå fast att EU inte ska syssla med allt, utan ägna sig åt de frågor som vi inte kan lösa på nationell, regional eller lokal nivå.

En av de stora orsakerna till det låga valdeltagandet är nog att människor känner sig maktlösa. Många känner att de inte kan påverka ens sin egen situation. Oavsett om det är i skolan, på jobbet eller i vardagen i stort. Och det är klart, känner man att man inte kan påverka något på sitt jobb då är det lätt att känna att man inte kan påverka EU. Därför behöver vi verkligen åstadkomma en förändring. Människor, oavsett om de är unga eller gamla, kvinnor eller män och oavsett etnisk bakgrund måste få makt över sin vardag. Makt över sina liv och möjlighet att göra egna val. För inte kan det väl vara meningen att vi i en tid när vi är mer välutbildade än någonsin inte ska få ökat självbestämmande och mer makt i vår vardag? Det är dags att människor får berätta vad de vill att EU ska göra och inte göra. Så tror jag vi kan öka intresset för Europasamarbetet.

Det finns mycket kvar att förändra och förbättra i Sverige och världen. Jag vill vara med och dra mitt strå till stacken, men för att orka göra det med full kraft ska jag ska jag snart passa på att vara ledig och ladda batterierna. Jag hoppas att du som läser detta får samma möjlighet, så ses och hörs vi i samhällsdebatten till sensommaren igen.

Foto: Lars Trangius


Om författaren

Författare:
Maud Olofsson

Om artikeln

Publicerad: 01 jul 2004 16:43

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: