sourze.se

Brevlådevariationer - Del 3

Variazione di posta
Tema med 23 variationer
Variation 14 - 19

Variation 14: Animistiskt
Jag uppfattade det som att vi var försenade. Min bärare knep nervöst om mig med långa kalla fingrar medan han gick längs Tyska brinken. Jag tror i alla fall att det var Tyska Brinken. För min orientering hade jag under färden endast att förlita mig till de ljud och dofter som trängde ner till mig i rockfickan.

Min bärare blev ett tag stående nere vid tunnelbanan. Han blev kanske överraskad över att brevlådan där var borttagen? Sedan bar det i väg mot Kornhamnstorg. Jag blev postad där fast turen just hade gått. Det blev en lång ensam natt innan några kamrater i form av vykort anslöt sig framåt gryningen.

Variation 15: Hantverkare
Nej.
Det går inte.
Varför?
Ja, men du ser väl själv?
Brevet är för stort.
Det går inte ner i en brevlåda.

Gick bra med förra brevet?
När du la du på det då menar du?
En månad sedan?
Nu är det så att materialen utvecklas hela tiden.
Dom kuvert vi använder i dag går inte att jämföra med dom gamla kuverten!

Nej, det hinner jag inte nu.
Vi får ta det nästa vecka.

Redan försenat? tung suck
Får jag se på det! vänder och vrider på kuvertet, fnyser Det är ju bara och klippa av någon centimeter upptill!
Där skriver man i alla fall ingenting.
Du får ta det lite vackert bara när du sätter på frimärket så du inte klistrar det i handen.
Hahaha!

Variation 16: Jan Myrdal
När Djingis Khan 1347 drog in med sina trupper i Kirgisien var en av hans första åtgärder att försäkra sig om att de kungliga posthästarna var i gott skick. Detta var ingen nyck från mongolhärskarens sida. Hundratolv år tidigare hade hans farfars farfars far grundat det meddelandesystem som under de följande fem seklerna skulle vara det dominerande, inte bara i mongolernas lydriken och vasallstater, utan även över stora delar av den euroasiatiska kontinenten.

I sådant perspektiv spelar det naturligtvis mindre roll om jag lyckas posta ett brev i tid för befordran av det svenska postväsendet eller inte. Det kan likväl vara av intresse att veta att Elias Blomgren, den förste svenska postgeneralen, hade en statyett av Djingis Khan på sitt skrivbord. En gåva han fått av den prästson från Ostveda socken som sedermera skulle bli känd som Hjalmar Branting.

Variation 17: Oroat
Nu får det bara inte bli fel igen. Jag har väl tänkt på allting? Brevet ligger i kuvertet, och kuvertet är adresserat, och jag har satt på frimärke.

Var är skorna? Är de borstade? Äsch jag ska ju bara lägga på ett brev. Det är väl ingen som bryr sig om i fall jag har borstade skor eller inte?

Hur var det med frimärkena? Gäller de här med fiskar på fortfarande? Det står ju bakpå att de gäller obegränsad tid, men det är kanske bäst att ringa och kolla i alla fall? Nej, det hinner jag inte. Nu måste jag rusa.

Var finns brevlådan? Nere vid tunnelbanan väl? Har jag blivit galen? Brukar den inte stå där vid väggen bredvid blomsteraffären? Vad ska jag göra nu? Kanske jag kan klara att ta mig till Kornhamnstorg och lägga på brevet där?

Men Herregud! Där åker ju postbilen i väg. Jag måste väl lägga på brevet i alla fall. Men hur ska det här sluta?

Variation 18: Egendomliga bisatser
Klockan var, tackar som frågar, tjugo över fyra. Jag gick ner till tunnelbanan vid Gamla Stan för att, flamma stolt, lägga på brevet i brevlådan vid tunnelbanan. Brevlådan var dock, garnera med syltade apelsinskal, som utplånad från jordens yta. Det tog en stund, älska och frukta Herren, innan jag kunde acceptera faktum.

När jag hade gjort det, han var den raraste lille pojke man kunde tänka sig, gick jag bort till Kornhamnstorg för att lägga på brevet där i stället. Den brevlådan hade dock, det snorgröna havet framför oss, redan tömts fast klockan bara var fem över halv fyra.

Jag läste texten på brevlådan och insåg, skollagens portalparagraf är entydig på den punkten, att jag tagit fel. Posten hämtades, efter regn kommer sol, redan klockan fyra. Jag la på brevet, huka er gubbar nu laddar han om, och gick hem.

Variation 19: Janne Josefsson
- Kan ni öppna här? Kan ni öppna här? Det här brevet är försenat. Det här är väl en paket och brevinlämning?
- Kan ni stänga av den där kameran?
- Jag frågar om det här är en brev och paketinlämning?
- Det är en brev och paketinlämning, men jag måste be er att stänga av kameran.
- Nu vill jag lämna mitt brev här, annars vill jag veta om det finns någon annan brev och paketinlämning där jag kan lämna in mitt brev. Är det ni som är ansvarig för den här brev och paketinlämningen?
- Om ni väntar utanför ska ni få prata med den informationsansvarige.
Paus i dialogen. Bilder med sjösjuka kantrade vinklar på posthuset visas.

- Ni kan tyvärr inte lämna in ert brev här, men om ni går bort till Kornhamnstorg finns det en brevlåda där som ni kan använda.
- Vad menar ni med det? Det här är väl ett ställe för brev och paketinlämning?
- Jag kan inte hjälpa er.
- Jamen nu är klockan nästan fem och jag hinner kanske inte bort till brevlådan vid Kornhamnstorg innan den töms.
- Jag kan tyvärr inte hjälpa er.
Bild på Janne Josefsson som talar irriterat för sig själv: Det går tydligen inte att få lägga på ett brev här.


Om författaren

Författare:
Magnus Löwendahl

Om artikeln

Publicerad: 11 jun 2004 21:31

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: