sourze.se

Poesiskolans finalist, april-maj

Det är knappt man hinner avsluta det ena förrän det är dags att ta tag i det andra.: Så kan det vara ibland.

Samtidigt med kungörelsen vill jag passa på att förmedla litet information. Den som endast är intresserad av vem som blivit finalist begripligt! kan rekommenderas att scrolla raka vägen ner till den här textens slut.

Somliga har tyckt till om att: nomineringar varje vecka är för ofta, somliga andra färre tycker det är väldigt bra. Själv tycker jag likadant som både Somliga och Somliga andra, beroende på hur mycket annat jag har att göra. Kanske är det dags att göra en kompromiss, i vart fall fram till hösten. Under den tiden gör jag bara två avgörande per månad; i mitten av månaden och i slutet. Lämna mycket gärna en kommentar, om vad just du tycker i det här avseendet. Det är viktigt för mig att veta vad du har för åsikt i frågor som engagerar dig. Tycker de flesta av er inget speciellt, och inte har några invändningar, så inför jag den här nyordningen från och med juli månad.

Flera av er, dock inte deltagare av poesiskolan, har skrivit till mig och haft åsikter om vilka som blivit nominerade. "Fel låt vann" har hunnit etablerats som term i schlagersammanhang, och principen fungerar likadant i det här avseendet. Jag brukar svara, att det finns faktiskt möjlighet för läsarna att själva vara med och påverka vem de tycker bäst förtjänar att nomineras och/eller utses till finalist. Några har gjort det, men jag avslöjar ingenting nu. : När jag presenterade de nya reglerna berättade jag om "den dolda Jokern". Det är den som läsarna själva skickar in förslag på. Den deltagare som får flest förslag kommer - men först i slutet inför avgörande av hela 2004 poesiskola - att presenteras som "Joker". Denne någon får samma status som resten av årets finalister. Skicka ditt förslag till isabellasourze.se och skriv "Joker" i subjektraden.

Har även fått några andra email, där man funderar över vad jag tänker göra med dikterna som publicerats under de sista två majdagarna söndag 30:e och måndag 31:a och som just därför inte kom med i sista nomineringen för maj. Kan förstå det, så därför förklarar jag hur det hela hänger ihop nu:

Jag brukar blåsa av en veckoomgång på lördagskvällar. Söndagarna ägnar jag åt att läsa igenom alla dikter som kommit in, om och om igen, begrunda, bedöma och skriva nomineringstexten som - normalt - publiceras varje helgfri måndag. De dikter som inkommer mycket sent på lördagar, och om söndagar, kommer alltså med i den nästföljande veckas omgång.

Kan lugna de "oroliga" med att dikterna under helgdagarna i söndags och måndags inte alls är bortglömda, borträknade eller på annat sätt satta på undantaget. Dessa dikter kommer bara att flyta med in för nomineringen av första juniveckan, istället. Så blir det alltså.

Årets första finalist till poesiskolan 2004 utsågs av Mattias Alsander, poesiskolans tidigare "domare". Mattias hade tiden januari-mars på sin lott, och där utsågs Tina Fallgren. Grattis, igen, Tina! Hon är följaktligen vår första finalist. Nu har det blivit dags för mig att avgöra vem som blir april-maj månads finalist. Och finalisten utses, som ni nog förstått vi det här laget, bara bland dem som har lyckats bli nominerade i veckoomgångarna under den här tiden. Alla andra har självklart fortsatt lika goda möjligheter till nominering, och att kunna bli finalist, senare under året.

Eftersom jag lägger ner litet tid på att skriftligen bedöma var och en som deltar varje vecka, så känns det överflödigt att göra om samma sak, för samma dikt er och prestationer, en gång till vid finalistavgörandet. Motiveringen till mitt val finns alltså redan tillgänglig i nomineringstexterna. Kungörelsen av finalisten blir därför ganska anspråkslös, i den bemärkelsen, men som jag brukar säga: "Det stora ligger ofta i det tysta."

Måste få säga att det här inte har varit lätt alls. Nomineringarna är svåra, men att utse finalist bland de nominerade är självklart ännu svårare. Ett beslut måste, efter ett samvetsnoga, kritiskt övervägande, fattas ändå.

Först: de nominerade under april-maj 2004 är:

Christobal Engström Duran, Karin Dahlin vid två tillfällen, Margaretha Osju, vid två tillfällen, Åsa Welin, Ari Eskelinen, Sandra Lundgren och Johan Åkesson.

Finalisten är:

Margaretha Osju

Grattis, Margaretha! Er andra vill jag tacka för ett enastående arbete, och jag hoppas får se mycket mera av er igen. Ni är alla helt fantastiska!


Om författaren

Författare:
Isabella Mendrix

Om artikeln

Publicerad: 03 jun 2004 18:04

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: