sourze.se

EU:s djurplågeri måste stoppas

Idag när jag demonstrerade mot pälsindustrin i Stockholm frågade en meddemonstrant mig varför det var så tyst om djurrättsfrågor i EU-valrörelsen. Det var en bra fråga.

Många viktiga djurrättsfrågor styrs ju på det ena eller andra sättet av EU; djurtransporter, subventioner till köttindustrin eller hur många djur som i framtiden ska plågas i djurförsök. Djurrättsfrågorna borde därför komma upp mycket mer på dagordningen än vad de har gjort hittills. Man får känslan av att många politiker inte vill befatta sig med frågor som rör djurens rättigheter.

Det vill jag i alla fall göra. Som vegan och djurrättsaktivist är djurrätt en av de frågor som jag vill driva hårdast om jag skulle komma in i EU-parlamentet. Mitt långsiktiga mål att djur överhuvudtaget inte ska födas upp till att bli vare sig kläder eller livsmedel åt människor. Djur ska kunna leva goda liv och ha rätt till ett naturligt beteende. Jag vet att detta är en mycket radikal målsättning. Men det borde inte vara någon omöjlighet. Utvecklingen går framåt och säg den som inte har sett kläder av syntetmaterial som håller hög kvalitet eller som har ätit t ex sojakött, qourn eller annat kött som är gjort på vegetabilier. Varje steg mot detta mål - varje steg som gör att färre djur plågas och att de goda exemplen stimuleras - är viktigt.

Vad jag vet finns det inte idag någon djurrättsaktivist och vegan i EU-parlamentet. Jag hoppas bli den första. Några av de frågor som isåfall särskilt skulle vilja driva i EU är:

Avskaffa exportbidragen för djurtransporter. Över 600 miljoner kronor betalas ut varje år för att hundratusentals djur ska transporteras genom EU och sedan slaktas utanför unionen. Transporterna är långa och sker under fruktansvärda förhållanden. Exportsubventionerna har dessutom ökat med EU:s budget för 2004. Det är absurt att skattepengar ska gå till ett sådant djurplågeri!

Radikalt förkorta djurtransporterna. Varje år transporteras drygt 20 miljoner djur kors och tvärs mellan Europas länder. Hundratusentals exporteras för slakt utanför EU. En maxgräns på åtta timmar för djurtransporter borde införas. På sikt borde djurtransporter avvecklas helt och hållet.

Inför en djurskyddsgaranti. På samma sätt som att man brukar tala om miljögarantin borde det finnas en "djurskyddsgaranti". Det skulle innebära att enskilda länder skulle kunna ha hårdare lagar för att skydda djuren, även om detta drabbar rätten att fritt sälja varor inom EU. Sverige skulle då kunna lagstifta mot avel av Belgisk blå, export av nyfödda kalvar eller ha ett ensidigt försäljningsförbud för djurtestad kosmetika. Idag tillåts inget enskilt land att göra detta.

Stoppa subventionerna till köttindustrin. EU subventionerar denna industri med drygt 100 miljarder kronor per år. En del av pengarna går till och med till att marknadsföra köttprodukter!

Anta en avvecklingsplan för djurförsök. I socialdemokraternas, vänsterpartiets och miljöpartiets 121 punktsprogram finns kravet om att "minimera antalet djurförsök". Det är en mycket bra ambition som självklart även ska gälla för EU-samarbetet. Dessvärre talar mycket för att antalet djur som utsätts i försök inom EU kraftigt kommer att öka med EU-kommissionens kemikaliedirektiv, "Reach". Det går ut på att tusentals kemikalier måste testas på djur. EU borde istället ta fram en avvecklingsplan för djurförsöken och satsa offensivt för att djurfria forskningsmetoder tas fram.


Om författaren

Författare:
Jens Holm

Om artikeln

Publicerad: 29 maj 2004 19:05

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: