sourze.se

Knutby är på riktigt

Insikten av att det här är två människor som ska fortsätta leva sina liv även när mediekarusellen slutat snurra verkar inte finnas närvarande alls.

Rättegången angående händelserna i Knutby där en kvinna dog och en man skadades allvarligt har precis inletts i Uppsala TR. Händelsen har redan snurrat var efter varv i mediekarusellen. Händelsen som lyser av tragik har vänts ut och in och tillbaka igen.

Våra kvällstidningar har ansträngt sig till det yttersta för att överträffa varandra med bilder, kartor och avslöjanden rörande det hela.

Så en dag publicerades bilder på barnflickan och pastorn, som de benämnts i media innan deras riktiga namn släppts, på kvällstidningens löp. En ung vacker flicka och en man i medelåldern. Hur osannolik historien än är så är den i allra högsta grad verklig. Hon har skjutit ihjäl en människa och skadat en annan allvarligt. Hans del i det hela är ännu något oklar.

Medieutvecklingen är obehaglig. Tendenserna var tydliga redan under rättegången mot Anna Lindhs mördare. En av våra kvällstidningar hängde ut en misstänkt man, vilket visade sig vara helt felaktigt. Man gick händelseförloppet i förväg och kalasade som gamar långt innan rätt person gripits och än mindre rättegången inletts.

Trenden har fortsatt när det gäller Knutby. Insikten av att det här är två människor som ska fortsätta leva sina liv även när mediekarusellen slutat snurra verkar inte finnas närvarande alls. Att publicera bilder på deras ansikten är integritetskränkande i högsta grad, vilket intresse har vi att kunna se hur barnflickan ser ut när vi står där i kassakön. Syftet är att sälja lösnummer säger någon, men hur långt får man gå för att kränga sina tidningar?

Var går gränsen för det som är oacceptabelt? Expressen hade lyckat skaffa bilder från rättssalen, nu var det inte klarlagt att de brutit mot någon regel, men det speglar ändå trenden att passera alla gränser för att få scoopen först.

Det är avgörande för en demokrati att domstolsförhandlingar är offentliga och att vi har en vidsträckt yttrande- och tryckfrihet. Så självklart ska media spegla verkligheten, berätta för oss vad som händer och förmedla riktiga nyheter.

Men media ska inte bete sig som asgamar.


Om författaren

Författare:
Sandra Lundgren

Om artikeln

Publicerad: 19 maj 2004 20:33

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: