sourze.se

Schlagersåpan - aj vad den gör ont!

Det är dags för årets stora dokusåpa, Eurovisionsschlagerfestivalen. På lördagen bänkade jag mig framför teven för att se spektaklet. Och det gjorde verkligen ont!

Jag har precis fått sommarvik på Aftonbladet och ska kolla dokusåpor ! de närmaste månaderna så varför inte börja med den värsta av alla, Schlagerfestivalen. En tävling i dålig smak både när det gäller kläder och låtar. Men igår slog den rekord. Tre genomgående teman kunde urskiljas: smöriga ballader, folkmusik i öststatsstil och Eurodiscodunk. En vinnare om du följer den likriktade stilen, helst ska du låta som Eurodiscoprinsessa/Boyzone/Ricky Martin annars är du en förlorare. Och stackars, stackars Norge. Hade det inte varit för Sveriges broderliga trepoängare hade de slagit rekord i nollkoll.

Några nedslag: Makedonien. Första pris i kategorin "katastrofal klädsmak". Korsa Elvis med Usama bin Laden och du har Makedoniens sångares klädsel. Hans fantastiska röst och gulliga utseende skymdes bakom tältet han tagit på sig. Ett gott råd: Dumpa din stylist, monotona melodier och de fåniga bakgrundsdansarna och jag tror du har en strålande karriär på musikalscenen!

Nästa deltagare värd att minnas, Frankrike, tar definitivt en andra plats i vederstygglighet både när det gäller klädstil och koreografi. Tydligen har samma scenograf anlitats för de flesta bidragen vilket innebär en standard med märkliga bakgrundsdansare som visserligen är duktiga men gör att fokus på artisten och framför allt låten försvinner. Kanske är det meningen? Frankrike är scenografins Dalìstiska mardröm. Vad gör tjejen på styltor där?

Kvällens mumsigaste manliga läckerbit är givetvis Greklands sångare. Sexig, snygg med Ricky Martin-utstrålning fast bättre. Tips: Dumpa machostilen och återigen bakgrundsdansarna och prova att stå på egna ben!
Irland och Storbritannien framför ballader, men de står sig förvånansvärt bra i smöriga-ballader-träsket. Potentialer för blivande hits? Tyvärr gick det ju inte så bra med facit i hand.

Och så Lena PH, med sin mikrofon. Men hon ska ha en stor eloge för att hon ensam på scen klarar av att genomföra ett suveränt koreograferat nummer med sin utstrålning och integritet.

Den obligatoriska röstningen, vem får åka hem med skägget i brevlådan, vem röstas ut och vem tar hem segern? I såpan som är Eurovision Song Contest är allt möjligt, speciellt om man är grannländer. I ett enat Europa röstar alla på närmsta granne, Danmark och Norge på Sverige, Sverige på Danmark och Norge. Spanien på Portugal, Portugal på Spanien. Ukraina på Ryssland, Ryssland på Ukraina osv.
Blod är tjockare än vatten och nationsgränser viktigare än enhetlighet.

Resultatet: Ukraina vinner, men det blir en rysare. Jag konstaterar att FEL låt vann och av mina favoriter är bara Turkiet i toppen. Andra jag skulle satsat en slant på var Nederländerna och framför allt Belgien, men de totalflippade. Så den politiskt korrekta vinnaren tar hem spelet och stackars Norge röstas ut igen. Jag kan inte hjälpa att jag sitter klistrad framför teven. För med Europas äldsta dokusåpa är det som alla andra såpor. Omöjligt att låta bli...


Om författaren

Författare:
Ninna Bengtsson

Om artikeln

Publicerad: 16 maj 2004 16:47

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: