sourze.se

EU-dagen - en statshemlighet?

Den blåa EU-flaggan vajade igår i alla stora städer i Europa. Kollade du ut genom fönstret? Hur var det i din kommun?

Grattis EU! Igår var det EU-dagen i hela Europeiska unionen.

Men här är EU-dagen den officiella statshemligheten. Åtminstone om man får tro svenska flaggstänger. Det var inte många som flaggade igår, och inte har vi sett några artiklar på tidningarnas första sidor heller. Vi tuffar på här - DN och andra tidningar - som om EU inte fanns. Istället fokuserar man på inhemska saker som en evighetstvist om föräldraförsäkringar.

Men varför detta ointresse? Vi är ju med och det påverkar EU och oss. Är inte det märkligt att vi betalar stora avgifter till EU och ingen verkar vara intresserad av att få valuta för sina pengar. Särskilt när många i Sverige ändå "tycker om" att betala skatt. Svenskar brukar inte vara sena för att kräva att få sina BB:s och sina skolor för skattepengarna till Bosse Ringholm. Men varför inte vara aktiv på samma sätt när det gäller våra avgifter till EU? Varför denna passiva självömkande inställning till EU?

Det borde vara självklart att en dag som igår EU syntes på något sätt. Inte som ett jippo men som en värdig påminnelse om att vi är med som fullvärdiga medlemmar - något man inte behöver skämmas för. Låt oss idag bestämma att vi vill något med EU. Gå gärna ut och diskutera med andra; vad det kan vara. Det är ju ett lämpligt samtalsämne just idag.

Så hur var det, vajade flaggan hos er?


Om författaren
Om artikeln

Publicerad: 10 maj 2004 08:09

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: