sourze.se

Nuder kaxar upp sig

Vem är Göran Perssons efterträdare, när han drar sig tillbaka?

Det har varit medias fråga under helgen, vid sidan om socialdemokraternas extrakongress, med temat "tillväxt".

Bland kandidaterna till Perssons efterträdare är den färgstarka Margot Wallström och statsministerns högra hand samordningsminister Pär Nuder, som ska vara vice statsminister i höst då den ordinarie opereras.

I söndagens "Agenda" kommenterar samordningsministern de slutsatser partiet kommit fram under extrakongressen, motdebattör är moderatledaren Fredrik Reinfeldt. Nuder inleder med en attack mot moderaternas politik om sänkta skatter och en alternativ arbetsmarknadspolitik, på ett sätt som en blivande partiledare kan tänkas göra, dessvärre förmår han inte ge några konkreta exempel på extrakongressens slutsatser. Fredrik Reinfeldt å andra sidan, liksom jag, anser att socialdemokratins kommande åtgärder bara blir tomma ord och citerar vårbudgeten som ett exempel.

En majoritet av "Det stora partiets" olika distriktsordförande vill se Margot Wallström som ny partiledare. Wallström är en etablerad politiker, med ett förflutet som statsråd och EU-kommissionär och har den traditionella bakgrund en blivande svensk partiledare bör ha. Socialdemokraterna är numera ett feministiskt parti och starka krafter vill därför ha en kvinnlig S-ledare, nästa gång. En annan föreslagen kvinna är LO:s Wanja Lundby-Wedin.

Det som styrker dessa båda kvinnor, är att de har jordnära förankring. Den en är före detta socialminister och den andra kämpar för löntagarna. Eftersom S är ett gammalt folkrörelse- parti, bådar det gott med en jordnära partiledare, nästa gång.

Pär Nuder har alltför länge framstått som en bakgrundsfigur, jämfört med de andra två kandidaterna. Därför hoppas jag på att Margot Wallström blir nästa S-ledare. Hon är möjligen mer socialist än Göran Persson och kan därför driva en mer ideologisk socialdemokratisk politik, mot borgerligheten.


Om författaren

Författare:
Yohannis Petersson

Om artikeln

Publicerad: 20 apr 2004 09:59

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: