sourze.se

Kungen kan göra som han vill

Den straffrättsliga immuniteten är en bra airbag.

Nu rullas Kungen återigen i tjära och fjädrar i massmedia. Han har enligt vittnen kört alltifrån 120-160 km/h mellan Karlskoga och Stockholm. Hovet vill dock bara sträcka sig till att Kungen kört som fortast 120 km/h. Det kan kvitta.

I Kungens fall spelar det ju ingen roll, hans straffrättsliga immunitet ligger som en skyddande hinna runt händelsen. Kungen kan köra hur fort han vill utan att bli straffad. Kungen kan göra vad han vill utan att bli straffad. Detta stagar RF 5:7: "Konungen kan ej åtalas för sina gärningar". Detta kan egentligen också kvitta.

Vad som däremot inte kvittar är att kungen, genom att bryta mot hastighetsregler som gäller för oss andra, väljer att bortse från vilka konsekvenser en färd i den hastigheten kan få. Hur svårt är det egentligen att respektera gällande hastighetsbegränsningar? Tydligen för svårt. Vilket borde tala för en grundlagsändring.

Intressant är att Kungen lyfter stora pengar i apanage varje år, pengar som vi alla bidrar med. Därför känns det än mer olustigt att Kungen inte verkar ta hänsyn till sin omgivning. Med en ökning av hastigheten följer en ökning av riskerna för att skada sig själv och andra i trafiken. De minuter som sparas kan aldrig kompensera en sådan riskökning. Det tråkiga är att för bara några år sedan figurerade Kungen i massmedia gällande en liknande händelse.

Det var inte okej då, och det är inte okej nu.
Det är bara sorgligt.


Om författaren

Författare:
Sandra Lundgren

Om artikeln

Publicerad: 19 apr 2004 18:00

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: