sourze.se
Artikelbild

Sorry Orup - men Lena Ph kommer inte vinna

Trots vadslagningsfirmornas traditionella högplacering av Sveriges chanser i finalen kan Lena Ph glömma tankarna om en seger i Istanbul.

Som f.d. skivbolagsdirektör med ganska god insyn i alla turer kring Lena Phs musikkarriär tycker jag att det var rättvist att hon äntligen vann Melodifestivalen och slapp gå i graven som den "eviga tvåan" som hon kallades i slutet på 80 talet. Men trots vadslagningsfirmornas traditionella högplacering av Sveriges chanser i finalen kan Lena Ph glömma tankarna om en seger i Istanbul därför att Orups låt "It Hurts" engelska titeln på "Det gör ont" har lika stor chans att vinna Eurovision Song Contest som jag har att vinna Stockholms Marathon! Orsak? SVTs val av fel Orup som joker i festivalen. Orup tillhör en grupp av artister/låtskrivare vars musik är kultförklarad i Sverige men som historiskt aldrig kunnat ta sig ut ur Norden på den internationella marknaden. Några andra sådana artister heter Magnus Uggla, Ulf Lundell, Pugh Rogefeldt och Marie Bergman.

Jag minns en dag i början av 80-talet när jag nyss anlänt till Sverige efter sju års arbete inom musik i New York. Jag blev bjuden av demonproducenten och numera styrelseordförande i Universal Music, Ola Håkansson till dåvarande Sonet Musics inspelningsstudio för att lyssna på tre stycken låtar inspelade av Magnus Uggla på engelska. Han ville testa dessa engelska versioner av svenska megahittarna "Hand i Hand", Astrologen" och "IQ" på mig i min egenskap av engelsktalande inföding. Jag hade inte hört dessa låtar på svenska eftersom jag bott utomlands när de släpptes. Jag minns hur jag bara skakade på huvudet och sågade chanserna om framgång utanför Sverige. Någon månad senare när Europe fick stora internationella framgångar med "The Final Countdown" samtidigt som jag uppdaterade mig om Magnus Ugglas framgångar med just dessa låtar på svenska i Sverige gick det upp för mig, för första gången sedan ABBA, vad skillnaden var mellan mellan renodlad svensk musik och internationell svensk musik. Magnus Uggla tillhörde inte den grupp av svenska musiker som kunde slå utomlands. Detta gick så småningom även upp för hans producenter och resten av historien känner ni till i och med Ugglas stora framgångar på 80 och 90 talen. Ungefär samtidigt fanns det en underground-popgrupp i Stockholm som heter "U-Bangi" med Cia Berg i spetsen. I den gruppen fanns en kille som kallades för Orup. Jag minns första gången jag hörde hans låtar. Jag förstod redan då att Orup skulle bli stor i Sverige och det blev han. Jag träffade aldrig honom förrän Melodifestivalen 1989 då jag producerade Lisa Nilssons bidrag och Orup sjöng "Upp över mina öron" med Anders Glenmark. Redan då undrade jag vad denna talangfulla kille hade med Melodifestivalen att göra? Låten kom tvåa och blev en jättehit i Sverige och det är det som borde hända med "Det gör ont". Tilläggas skall att Orup är så pass klok att han själv fattar att hans låt är svår på engelska.

Vad som däremot ger den ursvenska låten en riktigt lyft är Lena Ph som onekligen blivit en artist i världsklass. Jag måste i all ärlighet erkänna att jag alltid tyckte att Lena Ph var en mycket egendomlig person! Jag minns på 80-talet hur hon inte ens hälsade på folk när de kom in i ett rum. För mig var hon helt enkelt en konstig tjej - precis som Bert Karlsson bruka säga, men Lena Ph har vunnit min och alla andras respekt på grund av sin skicklighet som artist och det såg vi alla på Globens scen för någon vecka sedan. Det kommer vi också att få se på scenen i Istanbul. Men tyvärr måste jag säga att den enda internationella uppmärsamhet hon kommer att få i Istanbul är när hon jagas av alla fotografer från Hürryiet och de andra turkiska tidningar på grund av sina snygga ben! Hennes låt "It Hurts" kommer Europa att glömma en timme efter TV programmets slut! Hoppas bara att det inte gör alltför mycket "ont" Orup! Du är värd bättre.


Om författaren

Författare:
William Butt

Om artikeln

Publicerad: 31 mar 2004 09:54

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: