sourze.se

Terrorismens tokiga värld

Terrorismen har blivit global, och genom att "Den fria världen" har förklarat krig mot denna, så har "Världskrig 3" blivit ett faktum.Olja är tjockare än blod

Bättre var det förr, när "Det kalla kriget" rådde, för då fanns det gränser och solida murar som berättade var fienden fanns, medan han nu kan vara vår närmaste granne. Och på den tiden handlade det mest om vapenskrammel, hotelser och fruktan, och inte om så många dödade i blodiga bombdåd och attentat som idag.

Men oljekrisen 1973 blev en väckarklocka som fick oss att inse att det fanns en tredje kraft i världen, och att det inte enbart handlade om öst och väst, och sedan dess har vi raskt närmat oss till dagens situation.

Terrorism har alltid funnits på lokala plan där förtryck av olika grupper har förekommit, så terrorism är absolut inget nytt fenomen. Men den hastiga globaliseringen i vår tid, genom handel, kommunikation, politik och ekonomi har gjort vår värld till en lokal plan för oss alla. Och på den planen finns de ekonomiska, ideologiska, etniska och religiösa förtrycken kvar, och det är på det sättet som terrorismen har globaliserats och kommit även till oss.

Och genom att vi USA & Co har förklarat krig mot terrorismen så har vi i princip permanentat detta krig och all denna tids förtryck och dårskap som är rådande faktorer i vår värld.

- Så vad kan vi göra för att sätta stopp för detta dårskapens tredje världskrig?


Om författaren

Författare:
Knut Jörgensen

Om artikeln

Publicerad: 30 mar 2004 09:06

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: