sourze.se
Artikelbild

Terrorismen, västvärldens fiende nummer ett

I kampen mot terrorismen är nästan allt tillåtet. Och vi i den demokratiska västvärlden kan verkligen inte förstå varför vi blir utsatta för det här.

Varför fanns varken kungen eller statsministern på plats i Madrid för att visa sin respekt för terroroffren? Det kan man fråga sig och det finns säkert alldeles rimliga förklaringar till det. Det ser inte bra ut, det strider mot våra etikettsregler här i vår lilla inskränkta europeiska och till viss del amerikanska ankdamm.

Hur kan det komma sig att man inte håller minneshögtider för de miljoner människor som dött i AIDS i Afrika. Vad gör vi för att visa vår solidaritet och respekt mot dem? Jo, vi tar patent på läkemedel och håller priserna uppe så att de inte har råd med mediciner ens. Men vad gör det? De ska ju ändå dö.

Vilken svensk representant har besökt Iran för att sörja de tusentals människor som omkommit i jorbävningolyckor? Vi skickar räddningsteam till dem, det borde de väl vara glada för?

Vad har vi gjort för att visa det Irakiska folket att vi inte tycker det är ok att USA bombar oskyldiga i jakten på terrorismen? Äsch, lite svinn får man väl räkna med, det är ju ändå för en god sak. Ändamålet helgar ju medlen som vi alla vet.

Ja, men! säger du. Så kan man väl inte jämföra?
Nej, det kan man inte. Och jag ska förklara varför.
För det första så fyller hyllandet av terroroffren en viktig funktion för våra västerländska regeringar. Det hjälper oss att upprätthålla vår identitet som "de goda" i stark kontrast mot "de onda" terroristerna från öst.
Genom att hylla våra europeiska bröder tar vi också ställning och visar vilka liv som är värda mest här i världen. Vi befäster vår ställning som överklass i världens hierarki. För man kan ju faktiskt inte bry sig om alla som dör varje dag, och genom vårt urval av vilka som är värda vår solidaritet visar vi faktiskt vilka som är värda mest oavsett vi vill det eller inte.

Jag menar inte att det är bra med terrorattacker. Det jag vänder mig emot är att några hundratals liv i västvärlden är så enormt mycket mer värda än andra. Det luktar hyckleri lång väg.

I kampen mot terrorismen är nästan allt tillåtet. Man kan kränka sina egna medborgares rättigheter på rena misstankar att de skulle vara terrorister. Man kan visitera människor på flygplatser enbart för att de har arabiskt utseende. Man kan se genom fingrarna när USA bryter mot mänskliga rättigheter och håller människor olagligt inspärrade utan att de ens får veta vad de är misstänkta för. Man kan begära total tillgång till var och ens privata telefonsamtal. Allt för den goda sakens skull.
Men nu ska vi visa vår respekt för terrorns offer. En terror som vi demokratiska européer självklart inte har någon skuld till. Vi ska hylla våra martyrer och fördöma de som gjort oss detta onda. Utan att en enda gång ställa oss frågan varför.

Istället bedyrar vi varandra vår vänskap och lovar dyrt och heligt att ställa upp med militär makt eller vad som än krävs för att hjälpa varandra om vi skulle råka ut för terrorister.

Våld ska med våld lösas.


Om författaren

Författare:
Anna Nilsson

Om artikeln

Publicerad: 27 mar 2004 18:29

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: