sourze.se

Brevbärare i Bromma?

För ett par veckor sdan sökte jag ett jobb som brevbärare på Posten i Bromma, då det behövdes en person där.

Ett par dagar senare fick jag följande svar:

Hej
Tack för din arbetsansökan som brevbärare på Posten i Bromma. Jag har fått över 300 ansökningar och konkurrensen har varit stenhård. Tyvärr har vi inte valt dig till tjänsten.

mvh. PP
Postcenterchef

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Några funderingar kring detta:

Jag blir så full i skratt varje gång jag råker se en ekonom från AMS predika statistik med mera på nyhetssändningarna. Han påminner nämligen om den ena halvan av Helan & Halvan, och ni kan säkert gissa vem jag associerar till som den andra hälften.

För inte så länge sedan stod denne man i TV-rutan och berättade att statistiken visade att om de arbetslösa söker flera jobb, så genererar detta flera jobb. På vissa arbetsförmedlingar var de arbetslösa duktiga att söka, och där fick också flera jobb än på arbetsförmedlingar där färre jobb söktes. Och utifrån denna statsistik hade han dragit sin slutsats som han nu framförde för svenska folket.

Men det är ju klart att den som söker jobb har större chans att få ett jobb än den som inte gör det. Han menade därför att det borde ställas större krav på de arbetsförmedlingar där det söks litet jobb, vilket ju borde vara en självklarhet från första början.

Saken är ju den att om man är duktig på att söka jobb på den ena sidan av stan och sämre på den andra sidan, så är ju chansen bättre att man får ett jobb på andra sidan stan.
När sedan de som varit dåliga på att söka jobb börjar söka, så är jobben i dessas områden redan besatta, men har de tur, så får de kanske ett jobb på andra sidan stan därför att där finns det färre arbetslösa och det blir mer trafik på SL som i sin tur genererar mera jobb.

När nu dessa drygt 300 förlorare som inte fick jobbet som brevbärare i Bromma går vidare med att söka jobb, så blir det kanske en hel del övertidsarbete för en annan postmästare eller annan arbetsgivare. På arbetsförmedlingarna har de fullt upp med att hålla detta ekkorhjul igång, och det behövs också flera socialassistenter till att ta hand om alla dessa som trillar ur eller knuffas ur ekkorhjulet, och dessutom resulterar denna karusell i ännu fler jobb inom vård och omsorg utbrändhet ökar bland långtidsarbetslösa. Så visst genererar det mera jobb att söka jobb.

Och beträffande den statistik som säger att fler får jobb som går arbetsförmedlingens utbildningar, så är inte det så konstigt eftersom arbetgivarna sedan får 750 - 900 kr i skatterabatt per dag under 2 år SAS, särskilt anställningsstöd vid anställning av dessa utbildade personer. Men en fjäder i hatten till AMS som gång på gång i media skryter med denna framgång.


Om författaren

Författare:
Knut Jörgensen

Om artikeln

Publicerad: 26 mar 2004 15:34

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: