sourze.se

Någonting är fel

I debatten om flyktingmottagning och arbetskraftsinvandring, blir det alltmer uppenbart att någonting inte står rätt till i attityden hos politiker och medborgare.

Göran Persson talar om "social turism" angående EU: s nya medlemsländer i öststaterna och deras inträde på den svenska arbetsmarknaden. Dom spelar ändå inte på samma villkor som de svenska landsmännen, utan få positiva rättigheter på välfärdssystemets bekostnad.

De etablerade partierna, på riks- och lokalnivå, gör allt för att motverka populistiska partiers möjligheter till opinionsbildning, även om de håller sig inom demokratins ramar. I "Kommunaktuellt" avslöjas hur ett populistparti i Skåne, vid namn ”Burlövs väl” sprider sin propaganda i kommunens informationsblad och hur representanter från de etablerade partierna förfäras över det. "Burlövs väl" lär vara kommunens tredje största parti, låt vara att dom är främlingsfientliga, men varför ska inte det tredje största partiet få utöva sann opinionsbildning i kommunens nyhetsorgan?

Sedan har vi Folkpartiet som under valrörelsen 2002, gick ut med krav på språktest för invandrare som vill ha svenskt medlemskap. Samma krav som "Sverigedemokraterna" ställer, lyckades ge Fp stora framgångar. Lars Leijonborg anklagades genast för att flirta med främlingsfientliga krafter, bara för att han ställer krav på invandrarna.

Enligt en undersökning gjord av Göteborgs universitet, presenterad i "Dagens Nyheter" den 4 mars, önskar "nya fp-väljare" en striktare flyktingpolitik än vad gamla Folkpartiet tidigare har förespråkat.
Betyder det att Fp inte längre är "det mest flyktingvänliga partiet" inom det borgerliga blocket?
Svar: Nej, de nya väljarna känner förmodligen ett visst missnöje med flyktingpolitikens konsekvenser, därför röstar dom på det parti som vill dra det längsta strået till stacken.

Så har vi Malmös socialdemokratiska kommunalråd Ilmar Reppalää, som tillsammans med moderaterna föreslår ett stopp i flyktingmottagningen under en 5 års-period. Detta på grund av den tidigare flyktingpolitikens negativa konsekvenser, som Malmöpolitikerna nu tampas hårt med.

I min hemstad Eksjö har under sommaren och hösten stadens köpmän blivit bestulna av organiserade snattare. Ryska flyktingar, boende på kommunens flyktingförläggning, som sätter i system att plundra butikerna "hej vilt".

Det absurda i flykting - och invandrardebatten, är att det anses fel att föreslå negativa lösningar, som att säga "nej till att ta emot fler flyktingar". Detta går att försvara med argumentet: att de flyktingar som bor här först ska integreras in i samhället.

De nya fp-väljarna som förespråkar en striktare flyktingpolitik, än vad partiet tidigare har representerat behöver inte vara –som DN skriver – intoleranta. Dom intar bara en konservativare hållning nu, än tidigare. De etablerade politikerna borde istället lyssna på de missnöjda medborgarna och föra en intellektuell debatt, om problemet:
Hur lyckas vi med integreringen?
Vi ska enligt vissa kriterier ska ta emot flyktingar och asylsökande – jag föreslår i enlighet med FN-konventionen och EU: s principer?


Om författaren

Författare:
Yohannis Petersson

Om artikeln

Publicerad: 06 mar 2004 18:04

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: