sourze.se

Den överdrivna feminismen

Man bör sätta saker och ting i dess rätta perspektiv. Det vet alla, särskilt väl vet lagom-feministerna detta. För visst kan man vara feminist. Så länge man inte överdriver.

Så länge man inte är för aggressiv, för stökig, för krävande, för rabiat, för hårig. Så länge feminismen kan vara en lagom sexig och rolig förening med humorn i behåll.

Under parollen "hellre humanist än feminist" utropar lagom-feministerna och dess anhängare kärnfulla slagord som "lika lön för lika arbete" eller "flickors idrott är värd lika mycket uppmärksamhet som pojkars idrott". Lagom-feminismen lägger an som en trygg och välkänd eka som alla kan hoppa i för den kostar inget, den oroar ingen och den överdriver inte. Eftersom den är totalt verkningslös.

Själv har jag aldrig betraktat avsaknaden av humor som ett stort problem inom feminismen. Det kan i och för sig bero på att jag så sällan känner impulsen att skratta i feministiska sammanhang. Faktum är att ju mer jag lär mig om kvinnor och män i Sverige, det mest jämställda landet i världen, desto mer fastnar eventuella skratt i halsen.

Sanningen är väl också att feminismens främsta syfte inte är att vara någon identitetsklubb för oroliga tonårsflickor som är rädda om sin image. Sanningen är att år 2003 dör fortfarande svenska kvinnor för att de är just kvinnor. De dör för att det inom vissa områden av forskningen fortfarande saknas tillräcklig kunskap om kvinnors kroppar och dess sjukdomssymptom. Forskare väljer fortfarande att utgå från den manliga kroppen och struntar därmed i att hälften av patienterna består av kvinnor. Tydligare kan det knappast sägas; kvinnors liv är idag fortfarande mindre värda än mäns. Jag önskar att jag överdrev, tro mig.

Kvinnorna i vårt land mår inte bra. Antalet kvinnor som är för sjuka att gå till jobbet, som svälter sig eller på annat sätt skadar sig själva bara fortsätter att öka. Idag står 10-åriga flickor på kö för att få vård för självsvält.

I dessa orostider är det därför skönt att vi har lagom-feministerna som vet att sätta saker i dess rätta perspektiv, som får oss att komma ihåg att värna om humorn och sexigheten. Som lättar upp stämningen för oss andra så att vi slipper gräva ner oss i dessa dystra rapporter. Som ser till att vi inte blir för bistra, aggressiva, rabiata eller överdrivna.


Om författaren

Författare:
Jennie Spetz

Om artikeln

Publicerad: 06 mar 2004 18:08

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: