sourze.se
Artikelbild

Ohly nästan ensam kommunist i riksdagen

Sourze har skickat en enkät till alla riksdagsledamöter för Vänsterpartiet och frågat om kommunism.

Lars Ohly har nyligen valts till Vänsterpartiets nästa partiledare. Ohly har tydliggjort att han kallar sig för kommunist. Det är anmärkningsvärt eftersom partiet för inte länge sedan tog bort ordet "kommunisterna" i partinamnet som en direkt följd av att östeuropas kommunistregimer föll och att verkligheten i länder vars regim har kallats kommunism blottats. I fredags uttalade sig statsrådet Mona Sahlin i tidningen Expressen och sa "att kalla sig kommunist och demokrat går inte". Sahlins uttalande är extra intressant ur perspektivet att Socialdemokraterna och Vänsterpartiet har ett nära samarbete.

För att klargöra var Vänsterpartiet står i frågan om kommunism idag skickade Nättidningen Sourze i fredags 27 februari en enkät till samtliga riksdagsledamöter för Vänsterpartiet med två frågor:

1 Är du kommunist?
2 Tycker du att partiet bör ta tillbaka sitt "k" i namnet?

Det finns 30 riksdagsledamöter för Vänsterpartiet. 26 har svarat på enkäten, motsvarande 87 procent. 21 ledamöter svarade "nej" på frågan "är du kommunist?". Det motsvarar 81 procent. Tre ledamöter svarade "ja" på samma fråga, motsvarande 11 procent. Två ledamöter är osäkra, motsvarande åtta procent.

På frågan om partiet borde ta tillbaka sitt "k" i partinamnet svarade alla "nej" utom de två som var osäkra, som inte svarade alls.

För att försöka klargöra begreppet "kommunism" och avgöra om det är är korrekt att säga att det inte är förenligt med demokrati har Sourze intervjuat Rune Premfors, professor i statskunskap vid Stockholms Universitet. Premfors säger att det är omöjligt att ge en entydig definition av begreppet "kommunism", men att den ursprungliga ideologin talar om ett totalt förstatligande av ett lands produktionsmedel. Med den definitionen skulle, enligt Premfors, inte kommunism vara förenligt med demokrati. Premfors tillägger dock att under tiden efter andra världskriget begreppet "marknadssocialism" ibland har använts för att bekriva regimer med inslag av kommunism och där begreppen "kommunism" och "demokrati" i viss mån kunnat förenas.


Om författaren

Författare:
Redaktionen Sourze

Om artikeln

Publicerad: 02 mar 2004 14:27

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: