sourze.se
Artikelbild

Stoppa utvisningen av amerikaner!

Joe och Murlene Anderson sålde allt och flyttade från USA tvärs över Atlanten till Valinge på den halländska västkusten. Nu hotar svenska myndigheter att utvisa det amerikanska paret.

Joe och Murlene Anderson sålde allt och flyttade från USA tvärs över Atlanten till Valinge på den halländska västkusten. Nu hotar svenska myndigheter att utvisa det amerikanska paret. Orsak: ett fast jobb ger inte tillräcklig grund för uppehållstillstånd. Det är ytterligare ett i raden av exempel på hur socialdemokraterna fäller ner gränsbommarna.

"Jag vet inte varför de gör som de gör. Min fru och jag är väldigt nervösa nu. Vi har flyttat allt hit, hus, bil, möbler... allt", säger amerikanen Joe Anderson till Hallands Nyheter 30/1. Han har just mottagit en varning från Migrationsverket, där han på knastertorr kanslisvenska blivit varse om att han förmodligen kommer att bli utvisad frön Sverige. Vid en "arbetsmarknadsprövning" har myndigheterna kommit fram till att hans jobb som konstruktör vid Storebro Machine i Varberg borde kunna utföras av en svensk eller en medborgare i ett annat EU-land. Myndigheterna menar ocksö - efter kontroll med facket - att Joe Andersons lön på 24 000 kronor är långt under gällande avtal. Rent nys och smutskastning, menar
företagets VD Dag Jacobsson och hänvisar till gällande avtal och normala civilingenjörslöner:
"Joe har precis rätt kunnande för vårt företag. Det råkade vara så att han befann sig här i Varberg med exakt de kunskaperna vi behövde. Annars när man anställer en civilingenjör kan det ibland ta flera år att lära upp personen i fråga", säger han bekymrat till Hallands Nyheter.

Det är ett exempel som visar hur regeringen fällt ned gränsbommarna för de som vill skaffa sig en bättre framtid här. Endast en procent - 403 personer - av alla dem som fick uppehållstillstånd i Sverige år 2002 fick det av arbetsmarknadsskäl. Detta sker samtidigt som det sällan har varit mer angeläget med att fler kommer till vårt land för att jobba. Statliga AMS räknar med att det kommer att saknas mer än 300 000 personer på arbetsmarknaden år 2015. Hela 25 000 jobb kunde inte tillsättas under 2001 på grund av rekryteringsproblem, rapporterar Svenskt Näringsliv.

I det här läget utvisar myndigheterna systematiskt människor som har arbete. Regeringen har under flera år inte gjort något åt att vårdbiträden, bilplåtslagare och läkare som idag har jobb i Sverige avvisas på löpande band. Det får bland annat till konsekvens att vårdköer förlängs och underbenmanning blir allt mer utbrett när läkare och annan vårdpersonal inte får vara kvar på sina arbetsplatser i Sverige.

Moderaterna har i riksdagen tvingat fram en utredning som öppnar för arbetskraftsinvandring. Det är en öppenhet som vore bra för Sverige, och som ökar friheten för människor att bygga sig en framtid här. Regeringen släpar medvetet fötterna efter sig och har efter mer än nio månader inte ens fått direktiven på pränt. För detta får nu Joe och Murlene Andersons livsöden offras. Öppna för arbetskraftsinvandring, Barbro Holmberg!


Om författaren

Författare:
Henrik Von Sydow

Om artikeln

Publicerad: 25 feb 2004 10:06

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: