sourze.se

Övergrepp eller bara på skoj?

Jag förstår inte hur man kan utnyttja en redlös tjej, när man absolut inte skulle vilja att någon annan gjorde likadant mot ens syster eller flickvän.

Var nyligen på bio och såg Hipp Hipp Hora med min pojkvän och höll på att trilla ur stolen när killgängen längst bak jublade och skrattade när huvudpersonen i filmen är redlöst berusad och ett gäng killar tar foto på henne utan trosor. På vilket sätt är det roligt?

Hon får ju skylla sig själv för hon var för full? Låter det argumentet bekant.

Varför skulle en tjej som druckit för mycket och som inte kan ta vara på sig vara lovligt byte? Varför måste det ens diskuteras? Borde det inte vara självklart att det ALDRIG är okej att göra något mot henne som skulle kunna upplevas som kränkande? Istället borde det väl vara en självklarhet att hjälpa henne, se till att hon kommer hem, ta hand om henne tills hon kvicknar till. Så som man skulle vilja att någon hjälpte ens lillasyster om hon hamnat i den situationen.

Om en man går hem själv i en park och blir påhoppad, misshandlad och rånad skulle få människor anse att han får skylla sig själv. Men om han skulle ställas inför samma frågor som en utnyttjad kvinna borde det låta ungefär så här;
-Brukar du gå omkring i parker själv så här sent?
-Brukar du ha så mycket pengar i plånboken, tycker du inte att det är oansvarigt, risken finns ju att du blir rånad?
-Var du tvungen att visa upp din Rolex så alla kunde se den, förstår du inte att någon kan vilja ta den då?

Synen på olika brott är så grundläggande olika. I fallet med det sexuella övergreppet skuldbeläggs kvinnan. Det skulle ju aldrig ha hänt om hon varit så full, så utmanande klädd, gått där så sent på natten. I fallet med mannen med Rolexklockan läggs skulden på rånaren. Ingen skulle någonsin komma på tanken att ifrågasätta hans rätt att gå var han vill när han vill.

Ett synsätt som detta ligger så ingrott att det krävs mycket jobb av oss alla för att ändra detta. Herregud, en tjej ska kunna gå naken hem utan att någon ska anse sig ha en rätt att röra henne. Hon ska kunna vara redlöst full eller säga nej till sex precis innan. Det ger ingen rätten att ta sig friheter på hennes bekostnad. Att sedan klassa detta som "det var på skoj" eller "äh, hon märkte ju ändå ingenting" är patetiskt äckligt. Hon bestämmer över sin egen kropp.

Jag förstår inte hur man kan utnyttja en redlös tjej, när man absolut inte skulle vilja att någon annan gjorde likadant mot ens syster eller flickvän. Skillnaden mellan tjejen som ligger där redlös och de man älskar är ju egentligen så liten. Hur motiverar man det för sig själv eller gör man inte det? Anser man bara att man har den rätten?

Så länge hon inte är i ett vaket tillstånd där hon kan ta beslut så vill hon inte heller ha sex. Vilket även den största idiot borde fatta.


Om författaren

Författare:
Sandra Lundgren

Om artikeln

Publicerad: 22 feb 2004 19:47

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: