sourze.se
Artikelbild

Sex har blivit smutsigt igen!

En nöjesjournalist berättade för mig häromdagen att det är rubriker och löpsedlar om dokusåporna som säljer mest tidningar i dag.

Inte nog med Big Brother Lindas stora bröst och samlag i TV utan nu får vi tidningsläsare stå ut med helsidor i kvällspressen om hennes efterträdare Carolina Gynning som knappast hann börja sitt deltagande i TV5s skandalomsusade dokusåpa förrän hennes säng började guppa. Frågan är hur mycket mer av detta rentusagt "skit" som fortsättningsvis kommer att matas ut till mediekonsumenten och en ännu större fråga är var mediernas moral har tagit vägen i och med att mycket av detta "sex" exponeras till barn och minderåriga? Hur påverkas Sveriges 14-åriga pojkar av att se dessa "bröstiga" blondiner kn - - lla med sina manliga meddeltagare i tv?

I slutet av 50 talet och början på sextiotalet när jag gick i skolan var sex ett tabubelagt ämne i Irland där jag bodde. Vi fick aldrig någon upplysning om sex och samlevnad utan som tonåringar fick vi nöja oss med fräckisar och att läsa alla könsorden i bl.a. D.H. Lawrences kända roman "Lady Chatterlys älskare". Jag minns dock ett Sverige i början på 70-talet då det var "inne" att upplysa barn och minderåriga om sex och samlevnad. Detta för att de inte skulle, till skillnad från USAs och övriga länders barn, behöva växa upp med sex som ett tabuämne. Den svenska inställningen då var förnuftigt: Om man inte talar öppet om sex, riskerar man att barnen när de når tonåren, genom nyfikenhet automatiskt kommer att dramatisera sex ungefär som min generation 40-talisterna gjorde på 60-talet. Det var bra för barnen att, redan vid ung ålder få veta sanningen om att de inte damp ner i munnen på någon stork utan att pappa stoppade sin penis in i mammas vagina för att de skulle komma till. När dessa barn, födda i mitten eller senare delen av 60-talet växte in i puberteten var det knappast vanligt att sex uppfattades som någonting särskilt smutsigt eller tabubelagt. Detta tillsammans med aidsskräcken över hela världen bidrog till avdramatiseringen av sex under senare halvan av 80-talet.

På den tiden hängde medierna med. Aftonbladet med sitt "vänster" -rykte på 70-talet bidrog också stort till avdramatiseringen av sex genom att öppet skriva om ämnet. Journalister som Åsa Moberg och Maria Pia Boethius visade att det faktiskt går att snacka öppet om sex utan att alla unga killar får stånd och alla tjejer blir generade. Men nu tycks vindarna ha vänt och det tycks vara "inne" att skriva om sex som sensationsämne, för det finns knappast en dag då Aftonbladet och dess konkurrent Expressen inte har någonting sensationellt smutsigt att berätta om sexualitet i samhället. Det sättet som sex dramatiseras på idag är inte bara fel, det är också omoralisk och livsfarligt för dagens yngre medborgare. Hur många gånger hör man inte talas om någon skola där killarna kallat tjejerna för "jävla horor" och vad är det som påverkar dem att kalla tjejerna för "horor"? Kan de ha påverkats av exempelvis Big Brother Lindas öppna sex i TV?

Återdramatiseringen av sex har också haft andra konsekvenser i samhället. Antalet sexualbrott har ökat dramatiskt under de senaste tio åren och en man som "gör ett oskyldigt ragg" på en kvinna på krogen eller på jobbet måste nästan akta sig för att inte bli polisanmäld för sexuella trakasserier! Vi är alltså tillbaka där vi började och det verkar som om sex på något sätt har blivit smutsigt igen.

Den mest oroväckande utvecklingen är dock att ämnet sex idag har blivit "poppis" genom dokusåporna och ungarna som tittar på program som Big Brother kan få för sig att sex är ett lättsamt ämne, ungefär som det framställs i dokusåporna. Om snubben i Big Brother kan sätta på Linda Rosing då kanske en 15-åring tror att det är fritt fram för honom att sätta på någon bystig blond tjej i plugget!

En nöjesjournalist berättade för mig häromdagen att det är rubriker och löpsedlar om dokusåporna som säljer mest tidningar i dag. Genom att ge dessa skitprogram som Big Brother så stort utrymme når kvällstidningsredaktionerna sina syften att sälja lösnummer, men samtidigt begår de ett stort moraliskt brott mot sina läsare. Ärligt talat, hur många bryr sig i verkligheten om Naken Jannes "helikopter"- eskapader eller Big Brother tjejernas stora tuttar och samlagsscener i TV? Jag vågar påstå att vi alla har mycket viktigare saker att göra med våra liv än att bry oss om tramset! Men våra barn exponeras för skiten - och det bör vi bry oss om!

Mediernas dubbellmoral ökar också markant. Nästan varje gång man öppnar en kvällstidning kan man läsa om hur journalisterna nästan som "riddare" på vita hästar ifrågasätter moralen i samhället. H & Ms årliga reklampelare kritiseras ständigt i media för sexismen precis som offentliga personer ibland hängs ut för att ha besökt någon laglig porrklubb! Men i samma jävla tidningar några sidor längre fram kan vi läsa om t.ex. "kändisars sexvanor". Om hur Camilla Henemark gått på stan till ett möte med sin kille utan trosor och hur Linda Rosing får ett "kick" av att bli filmad under samlag och inte minst hur den nya dokusåpastjärnan Carolina Gynning ska ge oss TV- tittare spännande ögonblick i Big Brother när hon juckar under lakanen med meddeltagaren Olivier de Paris i sin dokusåpesäng. Vilken cirkus - fattas bara aporna och elefanterna!


Om författaren

Författare:
William Butt

Om artikeln

Publicerad: 11 feb 2004 08:47

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: