sourze.se

Folkrörelse –ingen dum idé

I torsdagens Aftonbladet uppmanar tidningens politiska kommentator Lena Mellin svenska folket att göra uppror mot fiffelsamhället.

Hon fick hundratals mejl med sympatier för artikeln och det verkar som om vissa möjligheter finns till en ny folkrörelse mot fiffel och orättvisor.

Själv gör jag följande analys: Sedan Mona Sahlin tabbade sig hösten 1995, har avsevärt större belopp förskingrats av politiska makthavare, än en Tobleroneask. Sahlins tabbe framstår nu, i efterhand, som en "piss i Mississippi". Medan hennes andra skandaler är mer av klumpighet. Som jag minns det rullade politiker-fifflet på utav bara farten efter 1995, Motala-skandalen, Per Unckels taxikvitton med mera.

Så har vi näringslivets toppar också Percy Barneviks arvode 2002. Före detta vd:n för Posten Ulf Dahlsten som bjuder in strippor till en offentlig fest för skattepengar, Systembolagets mutaffärer och Skandia-direktörerna. Däremellan finns också fifflet mellan småpolitiker på regionalt och lokalt plan.

En folkrörelse vars syfte att ständigt kritisera fifflande makthavare inom både privat och offentlig sektor, vore därför inte alls någon dum idé. Men den bör då inte bara fokusera sig på de stora höjdarna, utan även kritisera dom vanliga människorna, de som hellre väljer bidrag framför ett arbete. Eller arbetaren som kommer en kvart för sent var dag och går en kvart för tidigt hem, men ändå har samma lön, som den skötsamme arbetaren. Folkrörelsen borde också avslöja par som "låtsas-skiljer–sig", bara för att barnen ska få mera bidrag. Sammanfattningsvis: Alla som fifflar och fuskar med skattebetalarnas pengar skall avslöjas, både stora som små, fattig eller rik. Bara för att en fattig myglar till sig mer i bidrag, ursäktar inte hennes ekonomiska situation, den gärning hon begått.

Detta är en konservativ-liberal analys, som avspeglar konservativa värderingar som hederlighet och att inte frestas att stjäla hur knapert jag än har det utan alltid göra mitt bästa. Men det finns också en liberal sida, som utgår från att den enskilde individen mår bäst av att få ta eget ansvar och tala för sig själv, utan ambassadörers hjälp.

En sådan folkrörelse vill jag gå med i!


Om författaren

Författare:
Yohannis Petersson

Om artikeln

Publicerad: 10 feb 2004 13:09

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: