sourze.se

En kolumn kommer lastad med lagom

Detta är en ful-attack på åsiktsmakarna. Ja, alla de politiskt korrekta och bror/syster-duktig-aktiga kolumnister som dominerar bland raderna - i detta fall kolumnisterna i tidningen Metro.

Nedan kommer du bjudas på en drygt veckolång resa bland artiklar som mest påminner mig om tidningen Blandarens klassiska bananreklam: "så lättsmält att det smakar skit redan i munnen". Nej! Här väcks inget nytt, eller provas andra vägar eller tankar. Istället trampas det tappert på längs stigar som säkert godkänts av såväl Hem och Skola som demokratiminister Mona Salin.

"Det är i dag du måste förändra" - Alexandra Pascalidous kolumn från tisdag 2004-01-27. En mellanmjölksåsikt - mot rasism och för en Martin Luther King illusion. Pascalidou skildrar detta från ett Hollywoodperspektiv. Där kändisfest och galamiddagar växlas med kräkfina lättsmälta och färdigtuggade åsikter. Alexandra Pascalidous som annars är en av Metros skickligaste kolumnister har svårt att balansera mellan sina Robinson-kändis-ideal och sina genomhederliga politiskt korrekta åsikter - som hämtade ur skolarbetet från vilken 6:e klassare som helst. Pascalidou har säkert kvar sina "bäst i klassen" diplom och hon är säkert mot knark också.

"4 miljarder ingen dålig extradricks" - Martin Klepkes kolumn från måndag 2004-01-26. En politruk-lakejs åsikt? Till stolt försvar för skatter och kontroll och mot fiffel. Klepke skyndar här att hjälpa finansminister Ringholm och visar sig våghalsig då han vågar ta ställning mot en skattefifflande bransch. Klepke riktar modigt, med stöd av flera olika myndigheter, sitt agg mot skattefiffel och svartarbete inom krogbranschen. Ja, inte bara säljer de alkohol, de fuskar med skatter och har illegala invandrare anställda. Klepke vågade säkert vara med när alla gav sig på den minsta killen i klassen, ja, när ingen lärare såg vad som hände.

"Hedersmord är inte kurdisk kultur" - Zanyar Adamis kolumn från lördag 2004-01-24. Självanklagelse och undfallenhet för bisarra "kulturella" beteenden - för multikultur och religionsfrihet. Adamis springer här i samma hjul som Mona Salin m.fl. i den politiska eliten. Självklart är det på något sätt Sveriges fel att groteska inslag i minoritetskulturer fortskrider. Det är fint med kulturella avarter för att allt annat är rasism. I själva verket är det mest synd om kurderna för att vinklingen av hedersmorden var orättvis. Det borde vara hel-svenska övergrepp som sattes i fokus. Adamis lyckades säkert slippa från läxorna i skolan för att fröken inte skulle vara rasist.

"Alla har rätt att föra ut sin åsikt" - Jan Kallbergs kolumn från fredag 2004-01-23. Religionskritik, men lagom förstående och undfallande - för religionsfrihet och yttrandefrihet och åsiktsfrihet, men inte för mycket. Det är nästan så man blir tårögd. Går det att vara mer politiskt korrekt än så här? Kallberg framför detta som om han vore för messmör. Ja, något som är varken gott eller nyttigt utan bara kostigt. Det går inte för Kallberg att säga: "förbjud skiten" - det är alldeles för kontroversiellt och stötande. Nej! Hellre säger man: "snälla ni kan väl tro som vi". Och så ljuger man om att man har någon annan religion än pengar. Som duktiga jurister vet så går allt att se från än den ena sidan och än den andra sidan. Å ena sidan tjalla på sina kompisar, å andra sidan göra fröken till lags. Känner du igen dilemmat Kallberg?

"Ibland är världen bara svart och vit" - Boris Benulics kolumn från torsdag 2004-01-22. Benulic går till storms mot... ja - mot krig och våld och perversiteter. Vi får veta att det är dumt att knulla djur, och att våld och krig är jättedumt också. Ja och att konst som visar på sånt som är dumt inte heller är bra. Vad ska man säga? Sommaren är bästa årstiden men det är synd om dom som fyller år på julafton. Var det inte så din skoluppsats hette Boris? Svårt att hålla sig till endast en lite lagom historia? Ja, trots att fröken ville att uppsatsen skulle handla om ett lov inte alla så fick du säkert godkänt.

"Tragedier som tv-underhållning" - Lena Sundströms kolumn från onsdag 2004-01-21. Här vågar Sundström sig ut på farlig mark. INTE. Sundström är radikal och vågad - mot dålig teve. Att kritisera tevechefer och programläggning är så lätt och lagom att denna kolumn vinner pris för minsta åsikt. Lite som på cirkusen: Får vi be om minsta möjliga åsikt! Nej, så tokigt av mig, det var ju största och tystnad. Lena, du vet väl nu mer att clowner inte är farliga och att man både får skratta och gråta och att knäckebröd är bra för både tänder och tarm.

"Kameror vid krogar kan hjälpa" - Martin Falks kolumn från tisdag 2004-01-20. Don’t quit your day job - eller rättare sagt ditt kvällsjobb. Fast varför bli förvånad? Mot våld för mer övervakning och mer poliser. Ja, för enligt Falk är det alltid någon annans fel att våld och dålig attityd finns. Att vara trevlig och underlätta för kroggäster är ute och bevaknings och betongattityd är inne. Med fler poliser och vakter skulle ingen jävel bråka för då skulle dom få så mycket stryk att... Falk gick ut i livet med en fet femma i gympa för att ingen vågade ta av honom bollen och lyckas man i sport så spelar det väl inte så stor roll vad man har för betyg i de andra ämnena. Ja titta så blev han ju... ja... äh...

Kolumnerna står att läsa i sin helhet på Länk: kraftkultur.p2p.nu


Om författaren

Författare:
Erik Malmberg

Om artikeln

Publicerad: 28 jan 2004 18:03

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: