sourze.se

Val i Irak?

USA säger sig vilja införa demokrati i Irak. Frågan är om man vill det eller man vill ha en lydstat att styra över.

USA:s ledare i Irak, Paul Bremer, planerar att låta irakierna ta över ledningen av landet i juni månad i år. På sistone har han fått problem med detta löfte. Nu visar det sig att den shiamuslimske ledaren Sistiani vill ha demokratiska val före maktövertagandet något som amerikanarna helst vill uppskjuta till ett senare tillfälle.

Varför vill inte amerikanarna ha demokratiska val i Irak? Orsaken är nog att shiamuslimerna skulle vinna valet i södra Irak och baathpartisterna skulle göra detsamma i sunnidominerade områden. Därför vill man uppskjuta valet.

En annan orsak är nog att så stor del av befolkningen är arbetslös. I arabvärlden är 65 procent av befolkningen under 30 år. Samma sak gäller för Irak. I Iran ökade befolkningen från 30 till 60 miljoner mellan 1980 och 1990. Detta medförde att man började med en befolkningspolitik. Numera produceras mängder med kondomer i Iran. En liknande politik kommer att behövas för Irak och övriga arabländer.

Jag väntar med spänning på hur USA skall göra när det gäller fria och demokratiska val i Irak.


Om författaren

Författare:
Yngve Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 19 jan 2004 18:28

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: