sourze.se

Utvisad och Känd

Sändning inom fem, fyra, tre, två, ett...

"Hej och välkomna allesammans! Publiken, är ni med mig?"

- Jaaaaaa!

"Härligt att se en sådan uppslutning ännu en gång! Det är jag, er flashiga programledare som är tillbaka i etern! Det är onsdag kväll och ni vet vad det betyder, va?"

Ja-skylten tänds.

- Jaaaaaaaa!

"Javisst, ni gissade rätt! Det är dags för ännu ett avsnitt av Utvisad men Känd, programmet som ger alla utvisade ännu en chans! Håll i hatten nu gott folk, för till dagens avsnitt hade vi rekordmånga fyratusentrehundrasjuttiofem ansökningar! Fyra-tre-sju-fem! Tre av de lyckliga har vi med oss här idag, en av dem kommer att vinna ett svenskt medborgarskap!"

Applåder.

"Javisst, nu möter vi vår första deltagare. Får jag presentera för er Mahmoud Muhammad el-Barak Muhammad, en trettioåttaårig man från Kurdistan! Efter att ha suttit i fängelse i tolv år för sina politiska åsikters skull så lyckades han fly. Han kom till Sverige, men fick avslag på sin asylsökan, men vi på Utvisad och Känd vill ge honom en chans till! Ställ er upp och ge Mahmoud, som för övrigt är blind, en riktigt stor applåd!"

Applåder och jubel. En blind, sargad och hårig man leds in på scenen.

"Hur känns det nu, Mahmoud? Är det spännande?"

- Det micket fin, jag Sverige gilla micket. Jag vill...

"Jaja, det räcker nu min vän. Du får tala sen, i Buren! Ja, ni gissade rätt, kära tittare! Dagens tävlingsform kommer att vara Buren!"

Publikens vrål kulminerar till ett extatiskt jubel.

"Vår nästa tävlande heter... nu är ni spända va? Jag kan berätta så mycket som att han är statslös och har bott i bergen i Kashmir-dalen hela sitt liv, innan han genom att betala hela hans livs besparingar till en människosmugglare kom till Sverige, för att sedan få avslag och utvisning! Han talar inte ett ord svenska, han har bara ett ben. Välkomna Punjab!"

Mahmoud flyttas in i buren. Punjab, som ser mycket förargad och förnedrad ut, slängs in i buren med våld. Både Mahmoud och Punjab är inlåsta i varsin mindre bur med galler för i varsin ände av den triangulära buren. En plats är fortfarande ledig. Publiken står upp och gavilerar.

"Jag välkomnar vår tredje tävlande. Det är ett riktigt spännande kort, det är Morris från Rwanda! Morris, som flydde från inbördeskriget, ansågs dock inte ha tillräckligt med skäl för att stanna i Sverige."

En stor svart man med vattenskalle förs in på scen.

"Säg nånting då, Morris min vän!"

- Morris want to stay! Morris like Sweden!

"Okej, in med Morris i buren då, så börjar vi dagens omgång av Utvisad och Känd!"

Morris förs in i buren och ges ett svärd. Mahmoud får en stor yxa och Punjab en morgonstjärna. En mörk röst räknar ner. Tre. Två. Ett. Slåss! De tre tävlande stapplar mot ringens mitt, allt till publikens stora jubel, allt i en TV-apparat i ett Sverige nära dig.


Om författaren

Författare:
Andris Kangeris

Om artikeln

Publicerad: 11 jan 2004 17:21

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: