sourze.se

Förlåt mig, Morgan Johansson

Juletid, förbudstid.

Ännu en skadlig last ska förbjudas, denna gång på det kanske mest naturliga stället för missbrukarna. Rökning på krogen ska bort, för det har Morgan sagt, och Morgan vet. Morgan bryr sig, Morgan bryr sig om oss alla.

Tidningarna svämmar över med tips hur man ska klara julstressen. Att köpa klappar och ränna runt i affärer fullpackade med människor som rör sig lika graciöst med sina överfulla inköpskassar som en berusad ko på is. Att behöva träffa släkten igen, att åka hit och dit, att inte hinna med sitt arbete. Stress, stress, stress. Stress är också farligt och leder till en uppsjö av mer eller mindre trevliga sjukdomar. Jag tror inte Morgan har hittat ett sätt att lagstifta mot stress, annars hade han säkert gjort det. Morgan bryr sig.

Alla medier skriver om hur man ska undvika att krocka bilen och dö på väg till sitt julfirande om man nu inte har drabbats av en stressrelaterad hjärtattack på Åhléns leksaksavdelning. Håll avståndet, ha bra däck, använd bälte, betrakta alla medbilister som psykotiska galningar vars enda mål i livet är att prejja dig av vägen och vidta försiktighetsåtgärder därefter. Kör inte full. Kör inte trött. Kör inte stressad. Bilkörning är också enormt farligt, men tyvärr nödvändigt för ack så många, därför kan nog inte käre Morgan lagstifta mot det heller, även om bilkörning även ger upphov till stress, vilket ju är farligt. Morgan bryr sig.

Om du nu, som genom ett bibliskt mirakel, trots allt kommit fram till släkten med alla paket och hälsan i behåll så ska du helst inte dricka. Om du nu absolut måste kanske för att stressa av efter den helvetiska bilresan med skrikande barn och vilda medtrafikanter så drick så lite som möjligt. Du bör absolut inte dricka innan Kalle Anka, helst ska du inte dricka alls, och vänta tills barnen lagt sig så du inte blir en dålig förebild. När alla sover, tyst det är i huset, kanske du kan ta en liten julgrogg, dock inte för mycket, se absolut till att du ej överstiger 14 glas under julveckan, eller 9 om du är kvinna. Alkohol är så farligt att Morgan bryr sig så pass mycket att alkoholen bara får säljas i speciella affärer, med ett tiotal utslagna lodare som hänger utanför som avskräckande exempel. Du betalar även en enorm skatt, allt för din egen skull. Morgan bryr sig.

Din enda tröst i det hela är att du fortfarande kan köpa ett par trisslotter, lägga in en V75:a och lira på stryktipset. Det är bara lite farligt, såvida du inte spelar hos en privat firma, för då är det extremt jättejättefarligt och du kan bli beroende direkt. Gå och spela lite bingo med farmor och sedan lite Jack Vegas, det är bra. Du hjälper idrottsrörelsen, Carolina Klüft är uppfödd på spelpengar. Spel får man göra reklam för, spel är en folkrörelse, spel är ofarligt, nästan. De få som ändå blir beroende får dela på nio miljoner, en tjugondel av det Svenska Spel lägger ut på reklam varje år. Men Morgan bryr sig ju.

Själv kommer jag inleda julafton genom att drabbas av akut sömnbrist då jag ska på en buss 03:45 på julafton. Sedan kommer jag förmodligen dricka blodtryckshöjande kaffe på Hamburgs tågstation, samt röka ett par cigaretter, i väntan på mitt tåg. Eventuellt äta lite frukost. Väl framme kommer jag nog handla lite, vartefter min stressnivå kommer lugnas med några iskalla tyska öl, följt av lite champagne och god mat. Jag ber om ursäkt Morgan, ty jag måste vara din mardröm. Du bryr dig väl?


Om författaren

Författare:
Andris Kangeris

Om artikeln

Publicerad: 27 dec 2003 14:56

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: