sourze.se

O Helige Kalle Anka

På Drottninggatan fräser PRO:s rollatorkaravan iväg i 240 knyck. Siktet är inställt på Åhléns extraprisköttbullar.

De väjer i panik för snoriga treåringar iklädda bävernylon som hasar fram mot skyltfönstren. Med geggamojakletiga tumvantar gör de avtryck på glasrutan, samtidigt som de storögt beundrar pyntet och hoppas på att få en skymt av tomten där bakom de lättklädda dockorna i H&M:s skyltfönster. Äldre män balanserar i panik julklappstorn och tar sig för hjärtat. Stapeln svajar oroande och hotar att begrava ett lussetåg som stormar fram i kylan.

De äldre damerna blockerar kassorna på ICA i timmar, medan vänninorna klämmer för fullt på den färdigförpackade pepparkaksdegen. De tillagar en julmiddag för en hel armé, men äter sedan micropiroger ensamma framför TVn, med Bingolottos julbingo på högsta volym.

I trädgårdarna i villakvarteren klättrar pappor i träden och trasslar med de redan strömförande julgransslingorna. De viftar och fäktar hysteriskt. På marken står tonårsdottern och klagar högljutt: "Asså, pappa, slingan är verkligen så jävla skitful och den sitter... ja, helt fult."

I köksfönstret står mamman och med knäckkletiga fingrar skakar hon adventsstaken som inte vill lysa. Mellan sammanknipna läppar mumlar hon väl valda ord. Under köksbordet sitter familjens yngste son och memorerar svordomarna för ett framtida bruk. I vardagsrummet har familjens andra som fått tag på en flaska snöspray och med ett leende på läpparna ger han TVn ett helt nytt utseende, vilket gör att hela familjen får rusa in till grannen och tränga ihop sig i den minimala soffan för att få en skymt av den helige Kalle Anka.

Människorna firar jul så gott det går, medan regnet slaskar och plaskar och lillebror förtvivlat undrar hur tomtens renar ska kunna dra kälken på snön när det inte finns någon. Pappan mumlar något ohörbart till svar och trasslar med julgransslingan.

Under tiden går julen vidare med tjo och tjim. Vi står två timmar i kö för att få tag på formar till ischokladen som ändå ingen äter. Vi klafsar fram i slasket på jakt efter den perfekta granen. Att det sedan visar sig vara en halvdöd enbuske som tappar barren samma dag är ju bara roligt. Vi ler muntert när vi inser att bilen är inparkerad och att båda dörrarna är rejält fastfrusna. Vi skrattar milt när vi blir nertrampade av barnkören på väg till Mc Donalds.

Det är ju bara kul att lillebror kletar ischoklad i skinnsoffan, att familjens bulldog efter flera års suktande äntligen kommit på ett sätt att få tag på julskinkan, och allt som återstår är en liten hög med dregel och hundhår. Att morbror Otto alltid envisas med att sjunga Stilla Natt efter den där extra julsnapsen, att mormor blir sur och låster in sig på toa, att ljusstaken på bordet välter och antänder högen med julklappspapper och att pappa på ett snabbt och genomtänkt sätt kväver elden med mammas nya handväska.

Jag hoppas att alla ni får en riktigt god jul!


Om författaren

Författare:
Sandra Lundgren

Om artikeln

Publicerad: 20 dec 2003 21:55

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: