sourze.se

Kina och massakern

Om studenterna frivilligt lämnat den himmelska fridens torg hade massakern kunnat undvikas.

Jag anser att det är dags att omvärdera Kina. Under de senaste 25 åren har Kina genomgått en revolutionerande utveckling. Från att ha styrts av staten till 100 procent är en tredjedel av industrin privatägd och i stället för kollektivägda jordbruk arrenderar bönderna nu jorden.

Mellan 1960 och 1995 genomgick Taiwan en snabb utveckling. Under den tiden var landet en enpartidiktatur, styrd av kuomintang liksom Kina styres av kommunistpartiet. Det välstånd som Taiwan i dag åtnjuter kan man tacka kuomintang för, annars hade man kanske fått en utveckling liknande den på Filippinerna. Denna stat hade efter andra världskriget den högsta levnadsstandarden i Asien men har efter ett demokratiskt experiment efter andra världskriget blivit en av de fattigaste.

Mellan 1978 och massakern vid den himmelska fridens torg 1989 hade Kina en omfattande yttrande- och demonstrationsfrihet. Enligt min mening borde studenterna ha lämnat torget frivilligt. Då kunde massakern ha undvikits och man hade haft kvar rätten att demonstrera. Efter 1989 har man i Kina försökt att undvika glasnost men att utveckla perestroika så mycket som möjligt om man nu skall använda Gorbatjovs vokabulär. Om studenterna hade fått makten hade det blivit kaos i landet. I stället för kaos har Kina haft en mycket snabb ekonomisk utveckling med cirka 8-10 procents tillväxt per år.

I stället för hyperinflation som i Ryssland har inflationen varierat mellan 25 procent och deflation.

Man kan undra om det inte är dags att återinföra yttrande- och demonstrationsfrihet och demokratiska val. Vi får nog vänta ytterligare några år innan förhållandena blir som på Taiwan.


Om författaren

Författare:
Yngve Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 20 dec 2003 21:56

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: