sourze.se

Om Irak

Baathpartiet i Irak hade 3 miljoner medlemmar. Vilken betydelse får detta för utvecklingen i landet?

Enligt uppgift hade Baathpartiet inte mindre än 3 miljoner medlemmar. Man tänker sig nu från amerikansk håll att avsätta 120 000 personer från sina poster i statlig tjänst. Vad kommer nu att hända med dessa?

Baathpartiet bildades på 1930-talet och inspirerades i viss mån av nazistpartiet i Tyskland. Ledarkulten var densamma och båda har avsatts genom en invasion utifrån. Det var det enda sättet att avsätta den eftersom man genom indoktrinering hade fullständig kontroll över befolkningen.

Det positiva som Baathpartiet har gjort är att man har propagerat för en sekulariserad stat något som amerikanarna kan ha nytta av när man försöker att skapa en ny stat. Man kan fråga sig om det inte vore lämpligt att låta Baathpartiet ställa upp i allmäna val.

En sak som försvårar uppbyggnaden av ett demokratiskt Irak är det klansamhälle som fortfarande existerar i Irak. Även detta bekämpades i viss mån av Sadam Hussein.


Om författaren

Författare:
Yngve Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 25 nov 2003 12:27

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: