sourze.se

Sverige, Europas Amerika

Varför står det 95 procent amerikansk film i våra videohyllor?

Vad är det som gör att vi i vårt land är så fruktansvärt vidöppna för amerikanska kulturinfluenser? Vårt land suger åt sig varenda liten "kulturyttring" från detta land som om en alkis som har tappat sin nyinköpta flaska Explorer skulle ligga och slicka den från trottoaren. Sverige är förmodligen ett av de mest amerikaniserade länderna på jorden. Nej, jag är inte en av dessa amerikahatare som drar precis allting över en kam. Många av mina livs stora musikupplevelser har sitt ursprung i USA. Världens musikarv kokades ihop till en underbar gryta just där. Många, många bra saker kommer därifrån. Det är inte däri problemet ligger. Problemet är att vi nästan enbart importerar kultur från USA.

Ta en titt i svenska videaffärhyllor och du kommer med all säkerhet upptäcka 95 procent amerikansk film. Jag har sedan lång tid tillbaka gett upp hoppet och slutat hyra dessa oändliga filmtitlar baserat på samma grundmanus med smärre variationer och som tur är har det i min hemstad Uppsala öppnat en videobutik med kvalitetsfilm från all världens hörn. Det är en underbar känsla att gå där och vraka bland filmer som man vet kommer att ge en någonting mer än två förlorade timmar. Film som öppnar ens egen värld för nya intryck och idéer.

Det produceras nämligen riktigt bra film i världen utanför USA. Rysk film är till exempel helt fantastisk och sprungen ur en helt inhemsk tradition pga av Sovjetunionen, vilket gör att berättarstilen är en annan och väldigt rysk i stilen. Dessa kommer dock sällan upp på SF:s biografdukar och blir därmed inte inköpta av Statoil och andra stora videouthyrare. Detta är ett problem även inom förlagsbranschen och jag tror att det har att göra med det faktum att redaktörer och folk i beslutandeställning på dessa mediakoncentrerade företag är väldigt konservativa av hävd. Ett förlag som Norstedts har t.ex. tjugofem heltidanställda redaktörer. Snittåldern på dessa ligger förmodligen ganska högt upp i åldrarna. Om du får ett redaktörsjobb säger du inte upp dig i första taget...

Nu är frågan: vet dessa vad folk vill läsa, lyssna/se på, eller kan man se det som att de bestämmer vad som skall finnas tillgängligt på basis av vad de tror fungerar försäljningsmässigt? Detta är någonting vi alla bör tänka när vi gör våra konsumentval. Köp från, och stöd i allra högsta mån, små förlag som öppnar vårt samhälle för innovativa nya röster och tänk på att Bonniers och SF:s mediakoncentration i Sverige är ett toppstyrt monopol utan några andra ambitioner än att tjäna pengar vilket ger som resultat att man satsar på givna kort och därmed får vi, genom den dynamik som säger att bara dynga som t.ex. Britney Spears och Spicegirls ger avkastning, en riktig kulturskymning i vårt land.

Världen behöver sin mångfald av tankar liksom vår genpool behöver sin mångfald av arvsanlag för att kunna göra genidrag. Kulturimport från andra länder öppnar vår förståelse av andra kulturer och vår omvärld och tar kål på alla våra stereotyper. Det är viktigt.


Om författaren

Författare:
Ambjörn Madegård

Om artikeln

Publicerad: 16 nov 2003 20:28

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: