sourze.se

Aktiv dödshjälp, tack!

Förlängt åldrande och förlängt lidande eller ett värdigt avslut? Det är upp till dig...

Känner inte ni liksom jag att den svenska samhällsdebatten saknar ett behövligt djup bortom struliga politikers räkenskapsaffärer, bortom likriktade rapporteringar en masse från krigshärden för dagen? Vi lever i en tid då utvecklingen inom samtliga vetenskapsgrenar accelerar med en häpnadsväckande hastighet. Samtidigt bär vi som folk och nation på normer och värderingar som har tagit århundraden att rota sig i vårt kollektiva undermedvetna och som inte riktigt hänger med i utvecklingen. I dagsläget borde vår politik och samhällsdebatt förbereda sig för frågeställningar som vi VET kommer att uppstå inom en snar framtid, men trögrörligheten och motståndet för att föra upp dessa på agendan slår en med häpnad.

Min far Thomas Lindh som är professor i nationalekonomi har sedan i mitten på nittiotalet tillsammans med sin kollega kämpat för att få politiker och media att ta upp det demografiska faktum som vårt land tillsammans med övriga Europa står inför; nämligen det faktum att vi är dagens unga av idag. Vi som står och stampar i väntan på att feta fyrtiotalistarslen ska gå i pension skall även sörja för deras ålderdom. En ålderdom som av allt att döma kommer att vara ett längre tag, för vi lever allt längre år för år genom medicinska framsteg. Fyrtiotalisterna är en ålderskohort som inte bara är stor utan även tjänar stora pengar vilket kommer att innebära stora pensioner. Fyrtiotalisterna är även en ålderskohort som till skillnad mot många av pensionärerna av idag inte kommer att nöja sig med att fösas åt sidan för att stilla invänta döden, utan kommer att organisera ett PRO som kommer att kunna bita ifrån sig ifall staten skulle få för sig att det skulle vara nödvändigt att skära lite i deras kaka.

Efter några års framgångsrika forskningsresultat med förutspåelser om demografins inverkan på konjunkturens dalar och toppar lyckades slutligen politikerna få korn på vad som komma skulle. Det är allom bekant idag. det är sådant man hörs diskutera på krogen och i bankomatkön. Nu var det inte arbetsmarknadspolitk eller sysselsättning som jag tänkte diskutera här utan en av alla de bieffekter det förlängda åldrandet och en stor pensionärskohort kommer ha på vårt samhälle; vårdomkostnad och ovärdiga liv.

De flesta av mina vänner liksom förmodligen de flesta av era vänner, liksom jag och kanske även liksom er har arbetat inom äldrevården. Det är ett av de vanligaste jobben idag. Jag arbetade en kort period i höstas det räckte mer än väl för min del. Jag lärde mig en otrolig respekt för de underbetalda undersköterskor som arbetar med det var dag och jag kommer i resten av mitt liv minnas de gamla döda själar som jag tog till mitt hjärta. Jag blev tvungen att ge mig ut i lågkonjunkturen och ta tillfälliga påhugg för jag stod inte ut särskilt länge.

Jag stod inte ut med att se mänsklig värdighet tyna bort. En gång stolta människor, mödrar, fäder, mormödrar, farfäder etc. gå i barndom igen och sakta kana utför mot ett grönsaksstadium. Rara tanter som gråter efter mamma och inom några år inte kommer att förstå halvsju. Jag stod inte ut med att tänka mig att jag själv en dag kommer att ligga och skrika rakt ut i ren skär ångest: "Det gör så ont, det gör så ont", vilket var det enda en av vårdtagarna var förmögen att yttra.

Vi har definierat i lagen när liv börjar, när en abort får göras. Nu måste vi definiera när ett liv tar slut. Andra europeiska stater har börjat den diskussionen som är en lång och hetsig resa. Holland är som vanligt ett av europas mest progressiva länder på den fronten och vad jag vet praktiseras där aktiv dödshjälp. Jag vill ha möjligheten att passera hädan så behagligt som möjligt. Jag vill inte ligga och kosta enorma summor pengar som borde gå till att bota barn med cancer eller andra behövande. Vi kan inte blunda för de etiska val som måste göras och de är utöver frågan omaktiv dödshjälp legio. Detta är någonting som vi alla kommer att stå inför. Jag har inga svar på hur det praktiskt skulle gå till men jag tror att det ligger i allas vårt intresse att ta upp denna fråga som det är så märkligt tyst om. Det kan vi göra här och nu, så välkomen med ditt inlägg. Hur vill du ha det?


Om författaren

Författare:
Ambjörn Madegård

Om artikeln

Publicerad: 15 nov 2003 11:08

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: